svijet ujedinjen

Obljetnica 8. svibnja 1945.: Svjetski lideri pozivaju da se ponovno pronađe duh tog vremena

08.05.2020 u 20:24

Bionic
Reading

Više svjetskih čelnika pozvalo je u petak, povodom 75. obljetnice kraja Drugog svjetskog rata, da se ponovno pronađe duh tog vremena kako bi se zajednički pobijedila pandemija koronavirusa koja destabilizira čitavi svijet. Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će kao i 1945. "Amerika pobijediti", ovaj puta koronavirus.

"Pobjeda u Drugom svjetskom ratu pokazala je da ništa nije veće od odlučnosti američkog duha", izjavio je u poruci prije polaganja vijenca na spomeniku poginulima.

"Posljednjih mjeseci naš narod je suočen s velikim nevoljama tijekom pandemije koronavirusa, ali kao i u puno situacija u prošlosti, Sjedinjene Države će pobijediti", dodao je.

Trump je odao počast "snagama slobode koje su pobijedile tiraniju", podsjećajući na cijenu koju su morali platiti američki vojnici koji su sudjelovali u ratu.

Vrlo slično i britanski premijer Boris Johnson se obratio veteranima i rekao da na "ovu obljetnicu vodimo novu borbu protiv koronavirusa za koju nam treba isti duh nacionalnog zajedništva koji su veterani pokazali prije 75 godina".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel odlučnije nego ikada inzistirali su u telefonskom razgovoru na europskom angažmanu u pandemiji koronavirusa.

"Prigodom 75. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata, Merkel i Macron su željeli uputiti poruku sjećanja i prijateljstva i naglasiti nikada veću potrebu europskog angažmana", navela je Elizejska palača.

Emmanuel Macron je u četvrtak razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i pohvalio "prijateljstvo i uvažavanje" između dviju zemalja. Macron je u Parizu predvodio svečanost u uskom formatu, na gotovo pustom Place de l'Etoile i uz vrlo malo ljudi na Elizejskim poljanama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je telegrame američkom predsjedniku Trumpu i britanskom premijeru Johnsonu u kojima je predložio bliskiju suradnju triju država, evocirajući savezništvo u Drugom svjetskom ratu kako bi se odgovorilo na globalne probleme. Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je ukazao na potrebu očuvanja sjećanja na strahote rata.

"Nema kraja sjećanju. Nema nam izbavljenja od naše prošlosti", rekao je Steinmeier na središnjoj svečanosti obilježavanja 75. godišnjice okončanja Drugog svjetskog rata ispred spomenika Nova straža, posvećenom žrtvama ratova i nasilja.

On je na kratkoj svečanosti, koja se zbog pandemije koronavirusa održava bez domaćih i međunarodnih gostiju, podsjetio na odgovornost Nijemaca za ratna razaranja tijekom nacionalsocijalističke diktature. "Nije sramota preuzeti odgovornost, nego je sramota negiranje odgovornosti", rekao je Steinmeier.