DANI ORISA

Svjetski arhitekti gostuju u u Zagrebu

23.10.2010 u 12:31

Bionic
Reading

Deseti "Dani Orisa", dvodnevni međunarodni arhitektonski simpozij u okviru kojega će se održati niz predavanja istaknutih inozemnih i hrvatskih arhitekata, otvoren je danas u Zagrebu u dvorani Vatroslava Lisinskog

Na svečanosti otvorenja predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uručio je švicarskom arhitektu Peteru Zumthoru Oris Nexe nagradu za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi, koju dodjeljuje uredništvo časopisa "Oris".

Za Zumthora je jedino poetski način pravi način promišljanja arhitekture, a u stalnoj međuigri između osjećaja i razuma on stvara lijepe trenutke koje bismo najradije zauvijek zaustavili, stoji u obrazloženju.

Po Josipovićevim riječima, teški uvjeti posljednjih dvadesetak godina odrazili su se i na razvoj arhitekture i urbanizma u Hrvatskoj, no, osobito u doba recesije, treba poštivati profesionalne standarde struke "čiji su dignitet i značaj opasno ugroženi".

Josipović je ocijenio da su odnosi investitora, interesa javnosti, estetike, funkcionalnosti i pravila struke oduvijek bili složeni, a u vremenima kada je gotovo sve podređeno diktatu profita krupnog kapitala, još su složeniji. Urbanizam je postao najveća žrtva neoliberalnog pristupa gradnji i zato je danas odgovornost arhitekata možda veća nego ikada prije, dodao je.

Udruga Oris-kuća arhitekture i tvrtka Arhitekst u posljednjih je deset godina ugostila 146 arhitekata na manifestacijama u Zagrebu, Dubrovniku, Ljubljani i Beogradu, rekao je arhitekt Andrija Rusan u ime organizatora. Prije deset godina nismo mogli ni sanjati da će "Dani Orisa" prerasti u tako veliki događaj koji može napuniti veliku dvoranu "Lisinskog", dodao je.

"Dani Orisa" tradicionalno prikazuju ponajbolje od današnje svjetske arhitekture, a očekuje se da će ih pratiti oko dvije tisuće arhitekata, studenata arhitekture i zaljubljenika u arhitekturu.

Među petnaestak izlagača su dobitnik Pritzkerove nagrade Gottfried Boehm (Njemačka), Paulo David (Portugal), Francisco Mangado (Španjolska), Hans Gangoly (Austrija), Davor Katušić (Hrvatska) i drugi.

U popratnom programu održat će se natječajna izložba "Paromlin", izložba fotografija grada Brazilije, promocija knjige "My Light" Deana Skire te projekcije filmova.

Na otvorenju su bili predstavnici Ministarstva kulture, Grada Zagreba, inozemnih veleposlanstava i Hrvatske komore arhitekata, te je najavljen 3. kongres hrvatskih arhitekata, koji će se održati u Splitu od 25. do 27. studenog na temu "Apolitika".