INSPEKTORICA ZAŠTITE OKOLIŠA

Svjedokinja u aferi Agram: Zagreb odlagao dio otpada bez dozvole

19.04.2021 u 15:46

Bionic
Reading

Inspektorica zaštite okoliša Jasna Paladin Popović posvjedočila je na suđenju u aferi Agram da se otpad u nekim sredinama odlagao i bez dozvole pa tako primjerice ni Zagreb od 2010. nije imao dozvolu za odlaganje svih vrsta otpada na Jakuševcu

Svjedokinja je na zagrebačkom Županijskom sudu kazala da je 2013. potpisala rješenje kojem podružnici Holdinga ZGOS-u zabranjuje da na Jakuševcu zbrinjava sve vrsta otpada osim miješano-komunalnog i to zato što oni od 2010. nisu imali valjanu dozvolu.

Osim Zagreba, dodala je, rješenje o zabrani odlaganja otpada imali su još neki gradovi, a Zagreb je tražio mogućnost da glomazni otpad u drugim mjestima no na to nisu pristale tamošnje lokalne vlasti.

Na pitanje obrane je li zakon dozvoljavao zbrinjavanje otpada i bez dozvole svjedokinja je kazala da to, što se zakona tiče, nije bilo dozvoljeno, ali se u praksi ipak radilo.

Inspekcija je 2002. donijela odluku o zabrani odlaganja otpada na svim odlagalištima u zemlji, no zbog interesa javnosti, odlučeno je da ta odluka postane ništetna. Dakle za sve je potrebna politička volja, kazala je svjedokinja.

Inspektorica za zaštitu okoliša svjedočila je o točki optužnice koja se odnosi Uskokove sumnje da je Zagreb pogodovao vlasniku CIOS-a Petru Pripuzu. Uz njega, nedavno preminulog gradonačelnika Milana Bandića i bivšeg šefa Holdinga Slobodana Ljubičića, protiv kojeg je postupak razdvojen zbog bolesti, taj se dio optužnice odnosi i na Željka Horvata, Ivana Tolića, Filipa Čulu i Miljenka Benka.

Na raspravi početkom ožujka postupak protiv Bandića je obustavljen budući da je zagrebački gradonačelnik preminuo 28. veljače.

Početkom 2020. Bandić se još jednom izjasnio da nije kriv za nezakonitosti u zbrinjavanju otpada nakon što je suđenje formalno krenulo ispočetka kada je optužnici u slučaju Agram pripojen i dio vezan uz zbrinjavanje otpada.

Svi okrivljenici odbacili su optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja taj posao dodijelio CIOS-u.