Županijski sud u Zagrebu

Svjedokinja na suđenju za ratne zločine nije mogla potvrditi tko je sudjelovao u napadu na sela u okolici Gline

10.07.2019 u 14:09

Bionic
Reading

Svjedočenjem Kate Šantek, koja je ustvrdila kako ne može utvrditi tko je sudjelovao u napadu na hrvatska sela u okolici Gline, u srijedu je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje u odsutnosti Siniši Martiću zvanom Šilt, optuženom za ratne zločine nad civilima u selima Donji i Gornji Viduševac u rujnu 1991. te u selu Donja Bučica u studenom iste godine

'U vrijeme napada na Donji Viduševac bila sam s majkom, s kojom sam se sakrila u šumu nakon što je kroz mjesto protutnjala vojska u šarenim odorama. Dva dana nakon napada zapaljena nam je kuća, a prije paljenja vidjela sam kako dolaze trojica muškaraca u civilu pa sam se s majkom sakrila u živici. Vidjela sam kako su osobe u šarenim odorama ustrijelile mojeg rođaka Pavla Krznarevića, dok se ostalih detalja ne mogu sjetiti', ispričala je Kata Šantek.

Svjedokinja je rekla da je za vrijeme napada nosila svoju nepokretnu majku to mjesta Sovina Mala te kako nije prepoznala nikoga od onih koji su sudjelovali u napadu na selu. ''Ukoliko sam nekoga od njih i poznavala, u tom trenutku nisam mogla prepoznati o kome se radi'', kazala je.

Upitana poznaje li optuženog Sinišu Martića zvanog Šilt, svjedokinja je rekla kako je čula za njega te da su njegovi roditelji živjeli u Glini.

'Možda sam ga i vidjela, a kako ne znam kako on izgleda, ne mogu reći jesam li ga vidjela tijekom napada. Provela sam nekoliko dana u zatvoru u Glini, ali budući da ne znam kako optuženi izgleda, ne mogu niti reći jesam li ga vidjela u zatvoru. Čula sam za 'Šiltove', ali ne znam tko su bili njezini pripadnici', zaključila je svjedokinja.

Siniša Martić zvani Šilt tereti se da je 30. rujna 1991. kao zapovjednik postrojbe 'Šiltovi' po zapovijedi generala JNA Dušana Koturovića napao civilno stanovništvo Gornjeg i Donjeg Viduševca, protjerao ih, opljačkao im imovinu i uništio objekte.

Optužen je i daje 19. studenog 1991. u Donjoj Bučici kao zapovjednik 'Šiltova', nakon što je od žene s vidljivim duševnim poteškoćama, inicijala V. M. prilikom ispitivanja u logoru KPD Glina dobio informaciju da se u njenoj kući navodno krije 20 hrvatskih vojnika, ženu izveo iz logora i zajedno sa 40 pripadnika svoje postrojbe doveo do kuće.

Tada joj je naredio da uđe u kuću, iako ništa nije ukazivalo da se unutra skrivaju hrvatski vojnici, naredio pripadnicima svoje postrojbe da iz svog raspoloživog oružja zapucaju. Prema kući je ispaljeno više hitaca iz automatskog oružja i ručnih raketnih bacača, a bačeno je i nekoliko bombi, pri čemu su V. M. i njezina majka poginule.