POČELO SUĐENJE RATKU MLADIĆU

Svjedok: Sjećam se smrada spaljenog sela

09.07.2012 u 17:26

Bionic
Reading

Haaško tužiteljstvo izvelo je u ponedjeljak svoga prvog svjedoka na suđenju bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH - bivšeg stanovnika sela Hrvaćani Elvedina Pašića koji je opisao kako su stradale njegova obitelj i mještani u napadima srpskih snaga na stanovništvo sjevernog dijela Bosne

Pašić (34), koji svjedoči na engleskom jeziku, opisao je kako su mirni međunacionalni odnosi narušeni naoružavanjem srpskih snaga, kojima su se priključili i Srbi iz susjednih sela, i koje su 1992. započele progon muslimanskog stanovništva.

Granatiranje njegova sela započelo je drugog dana Bajrama i svjedok, tada 14-godišnjak, s obitelji se sakrio u podrum, a selo su napustili sljedećeg dana te su se nakon toga skrivali od sela do sela i nigdje nisu bili dobrodošli. Opisao je kako su im pripadnici srpskih snaga u pauzama granatiranja preko megafona poručivali da 'skuhaju kavu jer će brzo doći'.

Kad su se na kraju vratili u Hrvaćane naišli su na spaljeno selo i leševe starijih mještana koji nisu željeli napustiti napadnuto selo. 'Sjećam se smrada spaljenog sela', kazao je Pašić.

Svjedok Elvedin Pašić posvjedočio je kako su u zimu 1992. godine zbjeg od oko 200 muslimana okružile srpske snage nedaleko Grabovice, te kako su nakon predaje muškarci, među kojima i njegov otac, opljačkani i mučeni pred njim a nakon toga odvojeni od žena i djece. Prestrašen svime što je vidio opisao je kako kasnije istog dana nije imao hrabrosti na poziv srpskih vojnika otići do odvojene skupine muškaraca i ponovno vidjeti svoga oca.

'Bojao sam se i nisam otišao, a volio bih da jesam', kroz suze je opisao danas 34-godišnji muškarac svoju posljednju propuštenu priliku da vidi oca. Srpske su snage, naime, dvije odvojene skupine smjestile u školu u Grabovici te su žene i djeca smješteni u prizemlje, a muškarci su odvedeni na 2. kat.

Sjedećeg jutra skupina djece izvedena je i upućena u autobuse kroz špalir ljudi koji su ih udarali štapovima, vilama i sjekirama. Rečeno nam je da moramo hodati polako, kazao je Pašić objašnjavajući da je prvo dijete koje je krenulo palo na pola puta pod udarcima.

'Kad sam počeo hodati cilj mi je bio hodati do kraja tunela, do autobusa i nisam htio ni na šta misliti. Osjećao sam snažne udarce. Dok su me tukli samo sam mislio na autobus', svjedočio je uz suze opisujući i kako ga je jedna od žena u špaliru nožem pokušala ubiti jer je izgubila dva sina u sukobima u susjednom selu.

Nakon što su svi ukrcani u autobus masa je udarala po njemu, pljuvala i bacala kamenje, kazao je. 'Kad smo odlazili okrenuo sam se i vidio nečiju ruku na drugom katu kako maše s prozora (škole) i tu ruku vidim i danas u svojim snovima'. Pašić je kazao kako ne sumnja da su svi muškarci koji su ostali u Grabovici i ubijeni tamo.

Snage bosanskih Srba u selu Grabovica su, prema optužnici Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), pobile oko 150 muslimana. General Mladić optužen je u 11 točaka optužnice za genocid i druge ratne zločine u BiH.


Obrana je u ponedjeljak pred početak izvođenja prvih svjedoka tužiteljstva pokušala odgoditi taj dio suđenja podnošenjem zahtjeva za novom odgodom postupka zbog toga što je sudsko vijeće promijenilo način na koji tužiteljstvo treba izvoditi dokaze, no predsjedavajući sudac Alphons Orie rekao je da će se odluka donijeti naknadno i odobrio izvođenje prvog svjedoka.

Optužnica Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) Mladića tereti u 11 točaka za genocid i druge ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH.

Beogradski mediji iz Haaga izvještavaju da iskaz prvog svjedoka Mladić prati mirno uz povremeno klimanje glavom te da izgleda zdravije nego u ranijim pojavljivanjima pred sudom.

Suđenje generalu Mladiću započelo je 16. svibnja uvodnim riječima tužitelja, a nakon toga izvođenje prvog svjedoka odgođeno je zbog toga što tužitelji nisu na vrijeme obrani objelodanili dokazne materijale.