NASTAVAK SUĐENJA ZA HYPO

Svjedok Ruhdorfer pomaže Kultereru

02.03.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Drugi dan suđenja Wolfgangu Kultereru, bivšem predsjedniku uprave Hypo banke, prošao je u znaku svjedočenja trećeoptuženog Albina Ruhdorfera, koji je svojim iskazom išao Kultereru na ruku

Bivši prokurist Hypo banke Albin Ruhdorfer svjedočio je jutros u Klagenfurtu da Wolfgang Kulterer nije vršio pritisak na njega u procesu odobravanja višemilijunskog kredita zrakoplovnoj tvrtki Styrian Spirit, koja je u međuvremenu propala.

Ruhdorfer je posvjedočio da je Kulterer zbog svojih odličnih kontakata i povezanosti za mnoge potencijalne klijente banke bio prva osoba s kojom bi razgovarali te bi ih onda uputio na odgovarajuće službe Hypo banke, no da to nije značilo da će kredit automatski biti odobren.

Ipak, kredit za korušku zračnu kompaniju Styrian Spirit je odobren u odjelu na čijem je čelu bio baš Ruhdorfer, a na direktno pitanje o tome je li u papirima za kredit bilo odgovarajućih garancija, bivši prokurist je odgovorio: 'Definitivno nije bilo ničega.'

No Ruhdorfer tvrdi da se na tome radilo, koliko je on tada bio informiran, s obzirom da osobno nije imao nikakvih kontakata s predstavnicima aviokompanije kojoj je odobrio dvomilijunski kredit!

Ipak, Albin Ruhdorfer zapravo je prebacio odgovornost na drugooptuženog Gerta Xandera, objašnjavajući da je Xander kao član uprave imao takve ovlasti, dok on nije. Xandera je pak opisao kao 'nadređenog koji je bio kompetentan i na čiju se prosudbu moglo osloniti'. Nakon Ruhdorferovog svjedočenja sudac klagenfurtskog pokrajinskog suda Norbet Jenny prekinuo je proces do ponedjeljka, kada se očekuju i prvi svjedoci. Između ostalih, pozvan je predsjednik koruške turističke zajednice Reinhard Zechner

Podsjećamo, zvijezda jučerašnjeg prvog dana suđenja bio je Wolfgang Kulterer, koji je u svojem izlaganju pred sudom nekoliko puta spominjao i Hrvatsku.

Naime, za odobrenje kredita bez pokrića privatnom detektivu Dietmaru Guggenbiechleru, za koji je intervenirao i Jörg Haider, Kulterer je rekao da je jedan od razloga bila i Guggenbiechlerova istražna djelatnost u Hrvatskoj. Naime, privatni je detektiv za Hypo banku špijunirao, između ostaloga, zaposlenike hrvatskih filijala te sakupljao informacije o potencijalnim poslovnim partnerima.