NASTAVAK SUĐENJA 16. LISTOPADA

Svjedok 'pretpostavlja' da mu je zapovjednik bio Merčep

13.09.2012 u 20:02

Bionic
Reading

Bivši pripadnik pričuvne postrojbe MUP-a Miroslav Briševac rekao je danas na zagrebačkom Županijskom sudu kako pretpostavlja da je tom postrojbom zapovjedao Tomislav Merčep, kojeg se tereti da je kao zapovjednik te postrojbe odgovoran za ubojstva, uhićenja, maltretiranja i pljačku srpskih civila 1991.

Svjedok je ustvrdio da ne zna tko im je bio zapovjednik niti tko im je izdavao naređenja, a sudu nije znao objasniti na temelju čega je zaključio da bi im zapovjednik bio Tomislav Merčep.

"Jednostavno pretpostavka", rekao je svjedok na traženje suca da pojasni svoj zaključak. Kazao je da je iz novina doznao da je Merčep bio savjetnik ministra unutarnjih poslova i da je hijerarhijski bio iznad.

Briševac, koji se u MUP prijavio kao dobrovoljac, kazao je da misli da je u Pakračkoj Poljani, gdje su po optužnici dovođeni, mučeni i ubijani civili, jednom u prolazu susreo Merčepa.

Kazao je da ne zna da je u Pakračkoj Poljani bio zatvor i da nije primjetio zarobljene ljude. On osobno, kazao je, nije sudjelovao u nikakvim akcijama već je uglavnom zadržavao u Poljani gdje je sa Zagrebačkog velesajma svaka dva do tri dana dovozio sanitetski materijal.

U postrojbi je bio do 13. prosinca 1991. kada je priveden zbog ubojstva, kako je rekao, neke obitelji u Zagrebu, a iz spisa je doznao da je riječ o obitelji Zec. Dodao je da su ga na policiji prestali ispitivati kad su policajci shvatili da on na dan ubojstva nije bio u Zagrebu.

Supruga nestalog Pere Rajčevića posvjedočila je da su 11. listopada 1991. došla trojica muškaraca u maskirnim odorama u kuću njezina šogora i odvezli joj supruga kojeg od tada više nije vidjela.

Prvo ga je otišla tražiti u Pakračku Poljanu jer se pričalo da su tamo svi ljudi koje se odvode, ali joj je Đemal Paloš s kojim je tamo razgovarala rekao da ne zna za slučaj njezina supruga.

Potom je otišla kod Merčepa u Ministarstvo unutarnjih poslova jer se pričalo da su policajci u Pakračkoj Poljani "merčepovci" ali joj je i Merčep rekao da ne zna tko je Pero Rajčević.

Ispričala je kako joj je Merčep rekao da će joj pomoći ako bude mogao ali joj se nije javljao pa ga je ona kontaktrirala u par navrata pri čemu joj je on stalno odgovarao "bit će, bit će".

"U potrazi sam nailazila na zid pa sam 1993. odustala. Shvatila sam da to nema smisla i tražila sam da mi se bar da tijelo da ga sahranim", rekla je svjedokinja.

Njezin suprug odvezen je njihovim automobilom "yugo" u kojem je, nakon što joj je vraćen, pronašla fotografiju s imenima osoba koje su odvezle njezina supruga. Riječ je o Munibu Suljiću, Igoru Mikoli i Siniši Rimcu, rekla je svjedokinja, dodavši da je fotografiju zapalila kad je vidjela da je svi "lažu".

Sudsko vijeće prihvatilo je na prijedlog županijskog državnog odvjetništva nove svjedoke, među kojima je i general HV-a Antun Tus koji bi trebao biti ispitan na okolnost vođenja vojnih operacija u zapadnoj i istočnoj Slavoniji u kojima je uz HV sudjelovala i pričuvna postrojba MUP-a.

Suđenje se nastavlja 16. listopada.