MUSTAČ I PERKOVIĆ

'Svjedok mračne prošlosti' Vukušić otvorio ključnu fazu suđenja

28.01.2015 u 14:17

Bionic
Reading

Svjedočenje Bože Vukušića ponovno je probudilo interes njemačkih medija za suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću. Bayerische Rundfunk (BR) donio je izvještaj o 'unakrsnom ispitivanju krunskog svjedoka', u kojemu se konstatira da je proces ušao u 'odlučujuću fazu'

'Prvi put svjedočio je jedan od glavnih svjedoka optužbe: Bože Vukušić, koji se predstavio kao hrvatski publicist te je sudu predao i mnogo novih materijala koje je donio', izvještava BR o razvoju događaja na minhenskom suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića početkom osamdesetih u Njemačkoj.

BR ističe da je Vukušić donio svoj dosje od tisuću stranica, a ovo mu je bilo prvo svjedočenje, od kojega je velika očekivanja imao Markus Meissner, odvjetnik udovice ubijenog, 'koja je u svojstvu sutužiteljice'. Meissner je za BR istaknuo da se Vukušić 'godinama bavi istraživanjem ubojstva Hrvata u emigraciji te o ulozi jugoslavenske tajne službe u svemu' te je 'napisao nekoliko knjiga o tome, a posjeduje nevjerojatnu količinu informacija'.

Napominje se i da je devedesetih Vukušić radio za komisiju Hrvatskog sabora koja se bavila istraživanjem 'zločina poraća' te je 'imao pristup mnogim povjerljivim dokumentima'. Vukušić se u pismu krajem 2014. obratio Saboru te ustvrdio kako mu prijete smrću zbog toga što treba svjedočiti protiv Josipa Perkovića, javlja BR.

No 'obrana je pokušala uništiti Vukušićevu vjerodostojnost', koji 'doista ima mračnu prošlost': 'Početkom 1980-ih u Njemačkoj je Vukušić osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu, no nakon sedam godina je izručen Hrvatskoj gdje je – pušten na slobodu! Sve je to vrlo neobično', konstatirao je ironično Peter Wagner, jedan od Perkovićevih odvjetnika te poentirao u izjavi za medije: 'Ne laže svatko tko je nekad lagao. Ali ovdje je riječ o osuđenom kriminalcu. Također, njegovo sudjelovanje u toj komisiji je nevažno, pa je njezin izvještaj hrvatski parlament odbio prihvatiti.'

Iako je Vukušićevo svjedočenje prošlo u zanimljivom unakrsnom ispitivanju, BR najavljuje da bi vrhunac suđenja trebao biti krajem ožujka, kada dolazi svjedočiti Vinko Sindičić, 'još jedna figura iz miljea tajnih službi'. Na presudu će se čekati mjesecima, predviđa BR, te za kraj podsjeća kako postoje još 22 ubojstva hrvatskih emigranata u Njemačkoj koja treba tek razjasniti.