RONČEVIĆ PRED SUDOM

Svjedok: Man nije udovoljavao uvjetima natječaja

12.02.2010 u 10:01

Bionic
Reading

Suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovoj desnoj ruci Ivi Bačiću za slučaj kamioni nastavljeno je jutros svjedočenjem Damira Udovičića iz tvrtke Man. Udovičić kaže da njihov kamion nije udovoljavao uvjetima natječaja?!

Svjedok Damir Udovičić iz tvrtke Man Importer posvjedočio je da njihov kamion nije udovoljavao uvjetima jer mu je nosivost bila 4360 kg, a MORH je tražio pet tona.

Dodao je da je on ponudio takav kamion jer je natječaj bio štur po tehničkim specifikacijama i neprofesionalno napravljen. Još je rekao da kamioni koji su kupljeni od Iveca uopće nisu isti po težini kao oni koje je ponudio Man Importer. Ivecovi, naime, teže 14 tona bruto, a Manovi 10 tona bruto.

Udovičić je isto posvjedočio i ovog ljeta na USKOK-ovom ispitivanju, ali to nisu unijeli u zapisnik. Odvjetnik Krešimir Vilajtović je zbog toga uložio žalbu na zapisnik nakon pregledavanja snimke ispitivanja u USKOK-u ovoga ljeta. Kada je svjedok počeo pričati o nosivosti kamiona, zamjenik ravnatelja USKOK-a Darko Žegarac ga je prekinuo rekavši:' Pustite to, to su tehnikalije', te taj odgovor nije unio u službeni zapisnik. Zadovoljan svjedočenjem, Vilajtović je rekao USKOK-u da može povući žalbu na zapisnik, ako oni povuku optužnicu. Sutkinja ga je upitno pogledala. Bit ovoga svjedočenja je u tome što se optuženi terete da su kupili 10 milijuna skuplje kamione nego su bili Manovi. Po Udovičićevu svjedočenju ispada da su bili u pravu jer kamioni tvrtke Man Importer nisu udovoljavali uvjetima natječaja.

Ispred suda, nakon ročišta, prvooptuženi Berislav Rončević zadovoljno je izjavio da novi Zakon o kaznenom postupku zahtijeva profesionalno tužiteljstvo, a prema njegovu mišljenju, da je USKOK profesionalno odradio svoj posao, optužnice ne bi ni bilo, čime je očito aludirao na iskaz Damira Udovičića od prošloga ljeta, koji oni nisu uvrstili u zapisnik iako je prema mišljenju obrane izuzetno bitan u dijelu koji govori o nosivosti kamiona koje je ponudila njegova tvrtka i uvjetima natječaja.

Vilajtović je također zadovoljno ustvrdio kako su oni očekivali za danas svjedočenje koje im ide u prilog. 'Kako pada optužnica, toga će biti sve više', ustvrdio je on.

'Možemo očekivati da će na kraju USKOK naći nešto i nabavci graha za MORH', nadovezao se Rončević.