UZAVRELO U VIROVITICI

Svjedočili smo Sinčićevu susretu s bijesnim članstvom! Evo što nam je rekao

06.05.2015 u 07:45

Bionic
Reading

Tek što je završila konferencija za novinare na kojoj su Ivan Vilibor Sinčić i Dušan Cvitanović upozorili na dvije sudske odluke prema kojima samohrana majka troje djece Marijana Fel iz Pitomače mora platiti kaznu od 40 tisuća kuna za troškove deložacije i još 35 tisuća kuna svom suprugu jer nije mogao živjeti u zajedničkom obiteljskom domu, slijedila je kanonada pitanja uzbuđenih članova Živog zida o diktatorskom ponašanju vodstva stranke i prijetnjama koje su doživjeli pojedini članovi. Zbunjeni Sinčić prvo je pokušao odgovoriti, a onda se naglo dignuo i kazao da to nije tema konferencije pa pobjegao u stražnje prostorije restorana Intermezzo. Uspjeli smo ga uhvatiti i uputiti mu nekoliko pitanja o stanju u stranci i aktualnostima u dnevnoj politici prije nego što je sjeo u auto i na razočaranje virovitičkih živozidovaca odjezdio put Zagreba

Kakvo je trenutno stanje u Živom zidu? Sukobi se ne stišavaju te frcaju međusobna optuživanja na društvenim mrežama?
Ne mogu se složiti s time da se sukobi ne stišavaju. Što se tiče Živog zida, mislim da je slučaj riješen.

A što je ovo što se maločas dogodilo? Pojedini članovi tvrde da im se prijeti...
Pojavila se nekolicina članova koji pokušavaju napraviti puč u virovitičkoj podružnici i Sud časti ih je sankcionirao, kako i priliči ozbiljnoj stanci koja se mora pridržavati Statuta. Ne mogu komentirati prijetnje - ako im netko prijeti, onda je to stvar za policiju.

Neki članovi misle da bi se problem mogao riješiti izvanrednim unutarstranačkim izborima?
Unutarstranački izbori će biti onda kada su zakazani Statutom, a izvanredni kada se prikupi dovoljan broj potpisa jer je predviđena i ta mogućnost. U pravilu, oni će biti za nekoliko godina. Imamo Skupštinu koju čine predsjednici svih županijskih, gradskih i općinskih organizacija i bit će kako ona odluči.

Podržavate li još uvijek branitelje iz Savske 66?

Podržavam branitelje kao populaciju; to sam često naglašavao. Ne mogu uzeti jednu udrugu ili skupinu i kazati da podržavam samo njih. Branitelji su kao populacija, baš kao i umirovljenici i studenti, žrtve ove krize jer ovom zemljom ne vladaju ni SDP ni HDZ nego međunarodni kreditori. Otišao sam tamo i dao im potporu, a nisam znao niti razmišljao o tome tko stoji iza toga.

Kako komentirate ultimatum koji je Đuro Glogoški dao premijeru države?

Nemam komentar i vidjet ćemo što će učiniti premijer.

Budući da je Sinčić u predsjedničkoj kampanji inzistirao na temama poput hrvatskog suvereniteta te zajedničkog rada na stvaranju bogate i slobodne Hrvatske, zanimalo nas je je li uložio novac u Visiju Croaticu radi očuvanja Imunološkog zavoda?
Još nismo, ali smo u procesu da se uključimo u tu akciju. Imunološki zavod je od ključne strateške važnosti za Hrvatsku. U kontaktima smo s nekim od bivših zaposlenika Imunološkog zavoda i kad se uključimo u tu sjajnu akciju, obavijestit ćemo javnost o tome.

Prozvali ste liječnike i zdravstvene ustanove da na odjelima psihijatrije hospitaliziraju zdrave, ali nepoćudne ljude. Imate li konkretne dokaze za to?
Imam, naravno. Uzmimo samo slučaj Marka Franciskovića, a on je s lažnom dijagnozom devet mjeseci zatvoren u bolnici u Vrapču. Ima još slučajeva, od kojih su neki završili i pred europskim sudovima. Postoji organizirana mašinerija koja na svoju ruku donosi dijagnoze i presude te nepodobne ljude u društvu stavlja u psihijatrijske ustanove. Hrvatska je neuređena pravna država te možete pisati i europskim institucijama, ali ni taj pritisak ne može pomoći. Ako nešto od toga i urodi plodom, rezultat će doći nakon više godina, kada zdravlje onoga koji je zatvoren nepovratno strada.


Podržavate one koji odbijaju cijepiti djecu. Koliko ste upoznati s problematikom cijepljenja?
Ne podržavamo - nismo ni za, ni protiv, zalažemo se za pravo na izbor. Takva je praksa u pola Europe.

Jeste li vi osobno za ili protiv? Znate li da se dugoročno izbjegavanjem cijepljenja šteti djetetu i ugrožava javno zdravlje?

Mislim da je tu edukacija vrlo bitna. Kada bih morao odlučivati o cijepljenju svog djeteta, pomno bih proučio svaku dozu i konzultirao bih se sa stručnjacima, ali s dozom opreza i skepse, jer cjepiva nisu ono što su nekada bila.