SUĐENJE ZA KORNATSKU TRAGEDIJU

Svjedoci potvrdili kaos u spasilačkoj akciji

01.02.2011 u 16:12

Bionic
Reading

U nastavku suđenja bivšem zapovjedniku šibenske Javne vatrogasne postrojbe Draženu Slavici za kornatsku tragediju, na Županijskome sudu u Zadru svjedočili su vatrogasci DVD-a iz Zablaća Krešimir Grgas i Kristijan Popović

Njih dvojica i kolega iz istog DVD-a Ivica Perković, rekao je Grgas, sasvim slučajno su izbjegli tragediju. 'Na otoku Kornatu izgubio sam mobitel i radiostanicu, pa nas je pokojni zapovjednik Dino Klarić poslao da tražimo opremu i da se kasnije nađemo s njegovim ocem Joškom Klarićem i priključimo ostatku vatrogasaca', ispričao je.

Upravo su njih trojica zajedno s Joškom Klarićem prvi stigli do unesrećenih.

Grgas je rekao da je odmah 'o cijeloj situaciji obavijestio vatrogasno operativno dežurstvo u Šibeniku' te da mu je optuženi Dražen Slavica rekao da će odmah poslati pomoć.

Sudskom vijeću pod predsjedanjem Borisa BabićaKrešimir Grgas je opisivao prve sate nakon tragedije, kada je zajedno s kolegama pomagao unesrećenima. Među ostalim, rekao je da je jedan vatrogasac umro pred njihovim očima.

Potvrdio je svjedočenje svjedoka koji su rekli da su dva vojna helikoptera nadlijetala područje, ali se nisu mogla spustiti zbog iznimno loše konfiguracije terena. Grgas je također posvjedočio da je tek dolaskom trećeg helikoptera s pripadnicima GSS-a počela akcija spašavanja.

'Pripadnici GSS-a došli su bez plahti za pokrivanje, koje su nužne u spašavanju unesrećenih od opeklina. Mislim da smo samo jednoga pokrili pravom aluplast-folijom, dok smo ostale pokrili svojim košuljama', rekao je Grgas.

'Mrtvi vatrogasci bili su na dnu klanca, a jedan pri samome vrhu litice. Između njih bili su ranjeni, koji su tražili vodu. Svuda uokolo bila je razbacana vatrogasna oprema', ispričao je Kristijan Popović, koji je rekao da je prepoznao nekoliko poginulih kolega.

Sljedeće ročište sudac Babić najavio je za kraj veljače. Tada bi trebala svjedočiti još četvorica vatrogasaca, pilot kanadera te posada helikoptera koja je vatrogasce iz Šibenika prevezla na otok Kornat.