DUGOROČNA PROGNOZA

Svizac Phil najavio još šest tjedana zime

02.02.2014 u 15:59

Bionic
Reading

Slavni svizac Phil iz Punxsutawneyja izvađen je u nedjelju iz jazbine i svijetu objavio da vidi svoju sjenu, što po tradiciji znači da stanovnici sjevernoameričkog kontinenta mogu očekivati još šest tjedana zime

Na svečanosti, proslavljenoj u komediji "Beskrajan dan" s Billom Murrayem u glavnoj ulozi, koja svakog 2. veljače privuče tisuće posjetitelja u Punxsutawney, gradić sa 6100 stanovnika stotinjak kilometara sjeveroistočno od Pittsburgha, čelnici kluba punxsutawneyjskog svizca u tradicionalnim frakovima i cilindrima, izvukli su glodavca iz jazbine u kojoj spava zimski san.

Po tradiciji koju su donijeli njemački doseljenici, ako je na Svijećnicu 2. veljače vedro pa svizac vidi svoju sjenu, zima će trajati do polovice ožujka, a ako je ne vidi, proljeće će doći ranije.

Osim tisuća ljudi koji su došli u Punxsutawney, sviščevo obraćanje preko "posebnih prevoditelja" mogli su pratiti u izravnom prijenosu na Philovoj internetskoj stranici, te na Facebooku i Twitteru.

Ova tradicija traje od 1886., a zabilježeno je 116 sviščevih prognoza, a po podacima meteoroloških služba, točnost mu je 40 posto.