NEMA MJESTA PANICI

Svinjska gripa u Splitu blažeg je oblika

04.07.2009 u 18:01

Bionic
Reading

Županijski stožer zdravstva za praćenje, donošenje i provedbu mjera zaštite protiv nove gripe tipa A oglasio se u subotu priopćenjem u kojem umiruje javnost informacijom da je bolesnica koja je u Split iz Sydneyja donijela svinjsku gripu oboljela od blagog oblika te bolesti i poručuju da nema mjesta panici

Budući da 60-godišnja pacijentica zasad nema nikakvih komplikacija, dobila je odgovarajuću terapiju, a kliničari su na temelju dva pregleda u dva dana i na temelju rendgenskih snimki pluća prosudili da se može liječiti u kućnoj njezi, pa je poštovana njezina volja da je se otpusti iz bolnice.

Predsjednik Stožera Josip Matković je obznanio da ne očekuju veći broj slučajeva s obzirom na poduzete mjere te poručuje kako se Stožer odmah aktivirao te da će se ubuduće redovito sastajati.

Oboljela žena je 1. srpnja doputovala sa suprugom u Hrvatsku iz Australije.

Nakon što su testiranja potvrdila uznemirujuću dijagnozu, njezin je suprug pozvan na pregled, no od dr. Nikole Bradarića, predstojnika Klinike za zarazne bolesti Kliničkog bolničkog centra Split, doznajemo da čovjeku nije uzet bris ždrijela niti su provedene bilo kakve pretrage jer nije imao nikakvih simptoma. Poduzete su samo profilaktičke mjere s ciljem sprečavanja oboljenja. Prema informacijama koje su kliničari prikupili od oboljele žene, njezina rodbina u Australiji je imala znakove prehlade, a ne gripe te su navodno njihovi nalazi na svinjsku gripu bili negativni.

Prema informacijama iz Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, pacijentica je u Splitu bila u kontaktu samo sa suprugom.