EPIDEMIJA STIGLA U HRVATSKU?

Svinjska gripa u školama i policijskoj akademiji

Bionic
Reading

Ravnateljstvo policije potvrdilo je da je jedna učenica Policijske akademije oboljela od svinjske gripe, a jučer i danas se 27 učenika javilo u ambulantu policijske akademije s istim simptomima. Blaži oblik virusa H1N1 zahvatio je i stotinjak učenika triju splitskih gimnazija

24 sata prenosi da su zbog epidemije u zagrebačkoj Policijskoj akademiji zatvorene kuhinja i kantina, a studenti kriminalistike su poslani doma. MUP se još uvijek nije službeno oglasio o tom slučaju.

Stotinjak splitskih učenika posljedih tjedana ne dolazi na nastavu, ostaju kod kuće, utopljeni, obružani lijekovima za snižavanje temperature i čajevima, sve je njih poharao virus H1N1, postali su dijelom svjetske statistike.

Prazne su učionice u Osnovnim školama Bijači i Meje, u Prvoj, Trećoj i Petoj splitskoj gimnaziji, a i Ženski đački dom je mjesto gdje se kiše i kašlje.

'Panici nikad nema mjesta, ali, vjerujte, nije ni vrijeme za lažni optimizam', rekao je dr. Jakov Kuljiš, specijalist epidemiologije.

U ovo doba godine, veli dr. Kuljiš, u Splitu nema sezonske gripe, kod nas ona obično 'svrati' u veljači i ožujku, no ova, pandemijska, ne gleda koje je doba godine.

- Za sada, hvala Bogu, nemamo mrtvih, niti težih oblika bolesti, no ne mora značiti da će tako i ostati, kaže dr. Kuljiš.

Svinjska je gripa u Splitsko-dalmatinskoj županiji prešla u višu fazu, broj oboljelih je znatno veći nego li prije dvadesetak dana. Dokazano prisustvo H1N1 virusa u obriscima uzetim pojedinim pacijentima nije siguran i točan podatak o broju oboljelih. Jer, obrisak se ne uzima svima, radi se to po grupama, primjerice ako u jednom razredu od 25 učenika njih 15 nedostaje uzeti će se obrisak samo jednom od njih.

Zavod za javno zdravstvo prima prijave liječnika s terena, a  moguće je i da se svi s prepoznatim simptomima svinjske gripe i neće javiti svom obiteljskom liječniku.

Cijela strategija suzbijanja i sprječavanja nove H1N1 gripe u Hrvatskoj može se naći na web stranici Zavoda.