DOMINANTAN VIRUS H1N1

Svinjska gripa stiže i ove sezone

03.11.2010 u 11:51

Bionic
Reading

Nakon što smo prošle zime uspaničeno zbrajali oboljele i preminule od svinjske gripe, ove sezone očekuje nas isti virus, H1N1, koji je postao dominantan te će gripa koju smo nazivali običnom ili pak sezonskom zapravo biti svinjska

Iako se sezona gripe očekuje tek u siječnju, cijepljenje počinje sljedećeg tjedna, potvrdio je za tportal Ilija Kuzman, pročelnik Zavoda za akutne i respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Kaže da se virus H1N1 bitno promijenio te da nakon prošle sezone više ne govorimo o pandemiji, već o običnoj ili sezonskoj gripi. Kuzman kaže da je svinjska gripa zapravo postala obična, jer se samo prve godine od pojavnosti govori o pandemiji. 'Gripa uzrokovana virusom H1N1 može vladati tri, pet, deset ili 25 godina', kaže Kuzman te preporučuje cijepljenje, koje počinje idućeg tjedna.

650 tisuća doza cjepiva namijenjeno je prvenstveno kroničnim bolesnicima s povećanim rizikom od razvoja komplikacija, osobama starijima od 65 godina i zdravstvenim djelatnicima. Iako će ove godine prevladavati svinjska gripa, prošlogodišnja cjepiva protiv virusa H1N1 neće se koristiti. Umjesto njih, građani će ove sezone biti cijepljeni cjepivom koje sadržava antigene virusa A H3N2 i B virusa te dijelove virusa A H1N1.