BEZ PANIKE

Svinjska gripa stigla u Istru

31.12.2010 u 10:44

Bionic
Reading

U Županijski zavod za javno zdravstvo jučer je iz Zagreba stigao nalaz koji potvrđuje da je svinjska gripa stigla i u Istru. Kako veli epidemiologinja dr. Jasna Valić, pacijent u čijem brisu je otkriven virus AH1N1 osjeća se dobro i za sada nema potrebe za hospitalizacijom

U laboratorij Odjela za virologiju zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo iz Istre su poslana još tri brisa na analizu te će nalazi stići redovnim putem početkom idućeg tjedna.

'Nije nikakva izvanredna situacija. Samo smo dokazali da je gripa stigla. Naime, kad se pacijent javi u ordinaciju, liječnik procjenjuje da li postoji sumnja na teži oblik te da li je potrebno slati bris na analizu. I prošle godine imali smo slučajeve svinjske gripe, a nekoliko pacijenata bilo je i hospitalizirano', kaže dr. Valić.

Kako veli, još uvijek nije prekasno za pojedinačnu zaštitu odnosno cijepljenje, koje je svakako preporučljivo starijim osobama i kroničnim bolesnicima. Ako unutar 10 do 15 dana nakon cijepljenja organizam ne dođe u kontakt s virusom, osoba će biti zaštićena do ožujka odnosno travnja, to jest perioda dokad se i predviđa da bi gripa trajala.

U Istri je organizirano cijepljenje počelo 15. studenoga, a od 30.000 naručenih doza cjepiva, preko 60 posto je podijeljeno liječnicima opće prakse. Mjesta panici nema, premda i obična gripa može biti jako teška, pa čak i smrtonosna, no u većini slučajeva organizam bolest prebrodi sam.

Od troje pacijenata, čije briseve je istarski Zavod za javno zdravstvo poslao na analizu u Zagreb te se očekuju nalazi, prema riječima dr. Valić, nitko nije hospitaliziran. Pacijenti su dobili upute svojih liječnika te su na kućnom liječenju.