SUVENIR S MATURALCA U ŠPANJOLSKOJ

Svinjska gripa došla i u Slavonski Brod

08.09.2009 u 13:12

Bionic
Reading

Od 38 maturanata i profesora triju brodskih srednjih škola koji su se nakon povratka s maturalnog putovanja iz Španjolske javili liječnicima virus nove gripe potvrđen je u svih šestero čiji su brisevi poslani na analizu, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Županijskome zavodu za javno zdravstvo.

Ravnatelj tog zavoda Ante Cvitković podsjetio je kako se u skladu s preporukama virus neće dokazivati u svakom pojedinačnom slučaju jer za to nema potrebe. Nitko od 38 maturanata i profesora zasad nije dobio antivirusnu terapiju. U svih oboljelih riječ je o lakšim kliničkim slikama i poslani su kući te bi, po preporuci, trebali biti u dobrovoljnoj izolaciji koja treba potrajati još 24 sata nakon pojave simptoma, rekao je Cvitković.

Voditelj Zaraznog odjela u brodskoj bolnici Nenad Pandak rekao je kako su to većinom mlađe osobe koje su dosad uglavnom bile zdrave pa se može očekivati da će se gripa, koja je počela spontano, i smiriti bez ikakvih dodatnih lijekova, osim što treba pratiti temperaturu.

Pandak je rekao kako se može pretpostaviti da će se broj oboljelih još neko vrijeme povećavati, ali Opća bolnica i Zavod za javno zdravstvo pripremljeni su i organizirani za takve slučajeve te nema razloga za strah i zabrinutost.