ČAČIĆ OŠTRO PO VLADAJUĆIMA

'Svijeće na Kamenitim vratima neće spasiti Vladu'

07.10.2010 u 12:22

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić oštro se, po svom običaju, obrušio na neuspjeh vladajućih da Hrvatsku izvedu iz krize. 'Njihovim pokušajima za spas gospodarstva neće pomoći niti svijeće na Kamenitim vratima', rekao je Čačić

Čačić se na konferenciji za medije osvrnuo na sve gospodarske programe u posljednje dvije godine koje je HNS predstavio, ali je podsjetio i na sve Vladine programe, od kojih je većina pala u vodu.

'Gospodo, lijepo vas molim, prestanite nas zasipati nečim što biste htjeli ako biste mogli. Dajte nam barem jedan strateški projekt koji možete realizirati', zavapio je predsjednik narodnjaka.

HNS je 2008. ponudio 12 mjera za izlazak iz krize. U ožujku sljedeće godine Čačić je ponudio modele za gospodarstvo i investicije koje je, kako sam kaže, Vlada prepoznala, pokušala primijeniti, ali s 'rezultatom nula'. Riječ je o fondovima za poticanje gospodarstva A, B, i C modela i projekt POS Plus, prema kojem bi Vlada davala 200 eura po kvadratu kupljenog stana.

'Molim izvještaj koliko se toga ostvarilo. Prošli su mjeseci dok prvi obrtnici nisu dobili novac, i to ne milijarde, kako su govorili, već desetak milijuna', kritizirao je Čačić, naglasivši kako je Vlada nesposobna voditi operativne programe.

Čačić također spominje i New Deal težak 12 milijardi kuna, od kojeg ništa nije ostvareno. Treće, spominje i gospodarski program za izlazak iz krize u kojem je jedna od temeljnih stavki racionalizacija troškova. 'Troškovi nisu racionalizirani, nego su se udvostručili', rekao je Čačić.

Čačić je napomenuo da je jedino što Vlada radi kupovanje vremena i daljnje zaduživanje. Smatra da se Vlada ne može uzdati u sreću i nadu. 'Premijerka Kosor kaže: 'Ako bude sreće, možda se nešto realizira', a vjerovati i nadati se znači ne znati', zaključio je šef HNS-a.