referendum

Švicarska prva zemlja koja će zabraniti testiranje na životinjama?

13.02.2022 u 07:33

Bionic
Reading

Birači u Švicarskoj odlučit će u nedjelju hoće li postati prva zemlja koja će zabraniti testiranje na životinjama na referendumu, na kojem će također razmotriti pooštravanje kontrole reklamiranja cigareta

Kampanja koja želi okončati sve eksperimente na miševima, štakorima i drugim životinjama prikupila je dovoljno potpisa za organiziranje glasovanja prema švicarskom sustavu izravne demokracije, nailazeći na snažno protivljenje ogromnog farmaceutskog sektora u zemlji.

Industrija, koja uključuje farmaceutske gigante Roche i Novartis, kaže da su takva istraživanja potrebna za razvoj novih lijekova.

Pobornici zabrane testiranja na životinjama, za koje vladini podaci pokazuju da je uzrokovalo uginuće više od 500.000 životinja u švicarskim laboratorijima samo u 2020. godini, kažu da je praksa etički pogrešna i nepotrebna.

Najnovija anketa javnog mnijenja pokazala je da se 68 posto ispitanika protivilo predloženoj zabrani, sugerirajući da je malo vjerojatno da će biti odobrena.

No zato će vjerojatno će proći prijedlog o daljnjem ograničavanju reklamiranja duhana, budući da je 63 posto ispitanika za tu mjeru.Kampanja protiv duhana, kojoj je potrebna potpora većine kantona i birača da bi prošla, želi proširiti trenutne granice oglašavanja na reklame gdje god ih mladi mogu vidjeti.To bi uključivalo zabranu reklamiranja u novinama, kinima, internetu, na sportskim i drugim događanjima i na jumbo plakatima.

U nedjelju se u Švicarskoj također odlučuje o vladinom prijedlogu za ukidanje poreza od 1 posto na vlasnički kapital tvrtke, mjera za koju se kaže da bi smanjila troškove ulaganja i podržala gospodarski rast.Protivnici kažu da bi ukidanje poreza, kojim se prikuplja oko 250 milijuna švicarskih franaka (270 milijuna dolara) godišnje, koristilo uglavnom velikim tvrtkama, a pojedinačni porezni obveznici bi trebali nadoknaditi manjak.

Financijska potpora švicarskim medijima posljednje je pitanje koje će birači razmatrati u nedjelju, a vlada želi spriječiti zatvaranje više lokalnih novina i radijskih postaja dodjeljivanjem paketa pomoći od 151 milijun franaka.