KARTONI KANDIDATA

Svi zdravi, nikome ne treba psihijatar

14.11.2009 u 22:16

Bionic
Reading

Nacija može biti mirna. Nijedan predsjednički kandidat – od njih devet koje je Večernji list pitao za zdravlje – nije nikad dosada posjetio psihijatra ili psihologa niti je bilo kome od njih trebala pomoć iz područja struke koja se bavi mentalnim zdravljem

Tako barem proizlazi iz njihovih odgovora koji ruše sve više ili manje ozbiljne priče i nagađanja o tome da među ljudima koju se natječu za predsjednika države ima i onih koji psihičku stabilnost moraju održavati lijekovima. Naime, u kuloarskim nagađanjima spominju se manično-depresivni sindrom i shizofrenija. Riječ je o ozbiljnim, teškim bolestima koje se uz redovitu terapiju i liječnički nadzor mogu držati pod kontrolom pa osoba može funkcionirati relativno normalno. No, u poimanju još uvijek većine ljudi, bolesti psihe nisu u ravnopravnom odnosu s fizičkim bolestima.

Taj težak veo kojim svatko nastoji prekriti neku eventualnu 'bolest duše' teško će se ikada javno otkriti i kad je riječ o kandidatima za predsjednicu ili predsjednika države. Pošteno ili ne, pitanje je za ozbiljnu raspravu. No, činjenica je da je, primjerice, Milanu Bandiću kudikamo jednostavnije reći da je prebolio moždani udar nego odgovoriti na pitanje je li ikada trebao pomoć psihijatra i bi li je zatražio da mu zatreba.

U najkraćemu, svi su naši kandidati i kandidatkinje za državnog vođu prema vlastitu priznanju, danas praktički savršenoga zdravlja, svi su zdravstveni problemi ostali iza njih, u djetinjstvu, ranoj mladosti, u svakom slučaju u nekom razdoblju prije kampanje. I ne smo to.

Svi se brinu o svom zdravlju, liječničke kontrole nisu im strani pojam, svi su, osim Ive Josipovića, otkrili svoj način rekreacije, golf, tenis, steper, ronjenje, nogomet, trčanje, taekwondo... I ako je suditi i zaključivati po odgovorima, naši predsjednički kandidati i kanidatkinje, po mnogo čemu ne spadaju u hrvatske prosjeke. Jasno, žele ostaviti što bolju, što ljepšu, što prihvatljiviju sliku o sebi.