župan u problemu

Svi su ga hvalili, zvali ga zlatnim dečkom starog HNS-a, a onda mu je USKOK u šest ujutro pokucao na vrata: Tko je Matija Posavec i tko su mu bili politički mentori?

10.09.2021 u 13:17

Bionic
Reading

Svojedobno 'najmlađi hrvatski župan', proglašavan 'najuspješnijim u Hrvatskoj' i opisivan kao 'mlad, prodoran i omiljen političar', apsolutni vladar Međimurja Matija Posavec završio je iza rešetaka u antikorupcijskoj akciji USKOK-a s još pet osoba, uključujući bivšeg gradonačelnika Čakovca i saborskog zastupnika SDP-a Stjepana Kovača. Istražitelji su mu upali u kuću oko šest sati ujutro i započeli pretragu, a neslužbeno se doznaje da je prethodno dugo bio praćen i prisluškivan

Također neslužbeno, na teret mu se stavlja tradicionalni set optužbi za kaznena djela poput zlouporabe položaja, trgovanja utjecajem, primanja mita i slično, a još neslužbenije - uzimanje 10 tisuća kuna za zapošljavanje u javnoj tvrtki. Posavec je jedan od političara koje se dosad nije povezivalo s kriminalom bilo kakve vrste, dapače proglašavan je 'zlatnim dečkom', sposobnim i prodornim, ali pristojnim Međimurcem kojega zanima isključivo uspjeh vlastite sredine. Da je kojim slučajem počinio kakav krvni delikt, susjedi bi ga zasigurno opisivali kao 'pristojnog čovjeka koji uvijek lijepo pozdravi' i u nevjerici vrtjeli glavom pitajući se što se dogodilo tom dobrom čovjeku.

Matija Posavec (40) bio je vunderkind onog starog HNS-a: u stranku se učlanio s 24 godine i odmah postao njen koordinator za odnose s javnošću, već godinu kasnije proglašen je za najboljeg nastavnika stranačke političke akademije, potom se fokusira na politički rad u Međimurju i postaje glasnogovornik, pa tajnik, pa povjerenik, a koncem 2008. godine i predsjednik županijske organizacije. Već 2009. godine biva izabran za dožupana, a 2013. godine i za župana, na funkciju na kojoj ostaje do danas.

Karijeru počeo u medijima

Na proljetnim lokalnim izborima, godinama nakon što je raskrstio s HNS-om, premoćno pobjeđuje u Međimurskoj županiji sa 64 posto glasova za župana dok njegova lista osvaja 23 od 37 vijećnika u skupštini. Njegova kandidatkinja Ljerka Cividin osvaja i Čakovec ispred dugogodišnjeg SDP-ovog gradonačelnika Stjepana Kovača, danas također uhićenog.

  • +13
Matija Posavec Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Naš glavni junak karijeru je započeo u medijima: već s 15 godina sredinom devedesetih dolazi na lokalnu radiopostaju i uređuje i vodi više emisija. Biva primijećen, pa ga angažiraju i lokalne novine. Vodi talk-show 'Utorkom u 20', u kojemu ugošćava političare na višim funkcijama, a nakon jednog intervjua tadašnji predsjednik Sabora Zlatko Tomčić poziva ga na sastanak u Zagreb i nudi članstvo u HSS-u. Ovaj to prihvaća i aktivira se u stranci, no stariji članovi navodno nisu bili oduševljeni njegovim visokim ambicijama pa ta epizoda vrlo brzo završava. Posavec završava prometni fakultet i zapošljava se u obiteljskoj tvrtki, inače prvoj privatnoj autoškoli u Hrvatskoj, potom opet malo koketira s medijima, a za njegov povratak u politiku navodno je najzaslužniji tada viđeni HNS-ovac Dragutin Lesar.

Bio je to kvalitetan deal: Posavec je Lesara svakodnevno uživo ugošćavao u svojim radijskim emisijama, a ovaj ga je očinski usmjeravao u političkoj karijeri.

U samom međimurskom HNS-u tada je stolovao njegov prezimenjak Josip Posavec, a koji se uvalio u ljubavnu aferu s dožupanicom, današnjom suprugom, te trošio javni novac na privatna putovanja. Pod pritiskom javnosti odlazi najprije ona, potom i Josip Posavec, a beskrajne svađe i trzavice prekida Radimir Čačić te postavlja Matiju Posavca za povjerenika stranke. On postupno gradi karijeru i ruši stare stranačke strukture, pa četiri godine kasnije postaje župan - uz Čačićevu podršku i negodovanje SDP-a, koji je očekivao zajednički izlazak na izbore.

Lokalna zvijezda nacionalnog sjaja

Slijedi njegova promocija u lokalnu zvijezdu nacionalnog sjaja: piše se o besplatnim udžbenicima i prijevozu za učenike i studente, stipendijama djeci branitelja, pomoći poljoprivrednicima i vrlo intenzivnim odnosom s investitorima. Uvodi sustav njihovog praćenja nakon završene investicije, prvi u Hrvatskoj koristi e-građevinske dozvole i slično. Županija s vrlo skromnim BDP-om i relativno niskim prosječnim plaćama označava se kao najuspješnija u državi i najbolje integrirana u europske tokove, a Financial Times dva puta proglašava je najpogodnijom regijom za uspješno poslovanje.

Na velikoj političkoj sceni dosta kontroverze izaziva Posavčeva inicijativa za izlazak iz SDP-ove koalicije 2015. godine, odnosno formiranje bloka centrističkih stranaka, a potom protivljenje ulasku HNS-a u vladu Andreja Plenkovića. No sa strankom raskrštava tek dvije godine kasnije, kada osniva najprije svoju nezavisnu listu koja potom postaje politička stranka.

'Mislim da je propustio šansu preuzeti HNS. Prije dvije godine počeli smo ga promovirati kao potencijalnog predsjednika, onda je on napustio sve funkcije u stranci. Dobio sam osjećaj da Matija traži izgovor za odlazak i da je to trajalo već nekoliko mjeseci', kazao je tadašnji predsjednik Ivan Vrdoljak.

Nakon što je Radimir Čačić izgubio fotelju varaždinskog župana Matija Posavec proglašava se 'najmoćnijim političarom sjevera'.

'Više nikome ništa ne duguje'

'U 3. izbornoj jedinici postoji otvoren prostor za pristojni, građanski, politički centar. Moji mi glasovi daju za pravo da to mislim. Sljedeći je politički korak da s političkom strankom budem osoba koja će okupljati stranke centra na području Međimurja, Varaždina i Zagorja. Namjera je oformiti snažnu regionalnu centrističku opciju s naglaskom na promociju regionalne politike. Kad se pozicioniramo, možemo zajedno na sljedeće parlamentarne izbore', objavio je prije točno tri mjeseca, uz tvrdnju da više nikomu ništa ne duguje. Čačić se ionako kandidirao na izborima protiv njega, a nesretni SDP dobio je dva mandata u Saboru isključivo na njegov, Posavčev brk.

U karijeri koja se razvijala dosta pravocrtno USKOK-ovo hapšenje nesumnjivo predstavlja ozbiljan zastoj, barem zasad. Mrlja, rekli smo, dosad nije imao - pa čak ni prijavu poslovično strogom Povjerenstvu za sukob interesa. U imovinskoj kartici prijavio je plaću od oko 16 tisuća kuna, automobil kupljen na leasing, stan u Čakovcu vrijedan 100 tisuća eura, garažu i oranicu od četiri hektara. I to je to. Nema pokretnina ni novca na štednji.

Ukoliko USKOK nije nabasao na kakav keš.