IMIGRANTSKA ZVIJEZDA

Svi sanjaju o selidbi u Australiju

02.02.2012 u 14:16

Bionic
Reading

Australija je najpopularnija zemlja među iseljenicima u svijetu, ponajprije zbog kvalitete života u njoj, prema međunarodnoj anketi objavljenoj u četvrtak

Britanska multinacionalna bankarska i financijska kompanija HSBC ispitala je 3000 iseljenika u stotinu zemalja i zamolila ih da ih rangiraju po nizu kriterija, od kuhinje i smještaja do zdravstvenog sustava i prijevoza do radnog mjesta.

Australija je obećana zemlja za deset posto svih iseljenika, a tek nešto manje glasova dobile su Sjedinjene Države, koje su dosad u sličnim anketama redovno zauzimale prvo mjesto.

'Rezultati sugeriraju da iseljenici dobrobit i način života stavljaju ispred novca, a tu Australija lako dobiva', kazao je Graham Heunis iz HSBC-a.

SAD, drugi ukupno, prvi je po kriteriju poslovnih mogućnosti. Na trećem mjestu je Singapur, u kojem su dobro usklađena oba ta čimbenika.

Četvrti je Hong Kong, peta Kanada, šesta je Britanija, a Francuska sedma. U Hong Kong i Britaniju ljudi prvenstveno dolaze zbog mogućnosti bolje zarade, a u Kanadu i Francusku zbog privlačna načina života.

I Slovenci luduju za Australijom

Zbog ekonomske krize i trenda rastuće nezaposlenosti u Sloveniji raste broj zainteresiranih za iseljenje u druge zemlje, a prema navodima medija vrlo je velik interes pojedinaca i cijelih obitelji za iseljenje u Australiju.

Australski počasni konzul u Sloveniji Viktor Baraga izjavio je za televizijsku postaju POP-TV da dnevno dobije i do pet telefonskih upita o mogućnostima preseljenja u Australiju, dok je interes prijašnjih godina bio zanemariv. I Bogo Bajec, vlasnik ljubljanske migracijske agencije koja sređuje papire i dozvole za iseljenje u tu zemlju kazao je da se interes zadnjih mjeseci 'enormno' povećao.

'U zadnja četiri mjeseca imali smo iz Slovenije jako mnogo upita za preseljenje u Australiju. Mislim da je to u prvom redu posljedica gospodarskog stanja u Sloveniji', izjavila je u razgovoru za ljubljansko 'Delo' od četvrtka Nataša Shelly, Slovenka koja je živi u Australiji već devet godina i kao imigracijska agentica pomaže zemljacima u dobivanju vize i nudi informacije vezane za zapošljavanje.

Interesa i upita za preseljenje je zbog gospodarske krize sve više, no kriterije ispuni malo interesenata jer su kriteriji za dobivanje stalne vize u Australiji vrlo strogi, rekla je Shelly, dodavši da agencije ne mogu jamčiti dobivanje posla jer to isključivo ovisi o znanju engleskog jezika, kvalifikacija i pojedinog poslodavca. No, dodaje da su s druge strane administrativni postupci vrlo brzi pa se odgovor na aplikacije za vize dobiva već za nekoliko tjedana.

'Najviše se traže visokokvalificirani kadrovi sa sveučilišnom diplomom, osobito inženjeri rudarstva, elektronike i mehanike, te zdravstveni djelatnici, računalni stručnjaci te računovođe', dodala je Shelley.

Prema službenim podacima iz Slovenije je lani iselilo 3900 osoba, a u Australiju ih se iselilo 100. No, vjeruje se da je broj 'novih' gospodarskih emigranata i veći te da ih većina unatoč krizi preferira preseljenje u neku od bližih europskih država jer Slovenci, od 2004. kad je država ušla u EU, doživljavaju cijelu Europu kao svoju 'širu' domovinu.