NACIONALNO VIJEĆE

'Svi putovi korupcije vode prema Vladi'

24.11.2009 u 13:06

Bionic
Reading

'Ako ne postoji zapovjedna odgovornost, onda ni ministri ni premijerka neće nikada odgovarati za korupciju koja se odvija u Hrvatskoj, a svi putovi te korupcije završavaju i vode prema hrvatskoj Vladi', kazao je Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije

Jovanovićeva je to reakcija na imenovanje ministra Božidara Kalmete članom Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije, iako su u tvrtkama njegovog resora zabilježene brojne korupcijske afere.

'Ono što je dvojbeno i upitno i što ruši vjerodostojnost odluke Vladina povjerenstva jest da na neki način upravo Kalmeta daje recept za rješavanje korupcije, budući da je najviše korupcije bilo upravo u tvrtkama iz njegovog resora, a ja ne mogu prihvatiti da ne postoji zapovjedna odgovornost', kazao je Jovanović.

Sve afere vezane su za Sanadera

'Ako pogledamo sve afere u Hrvatskoj, onda ćemo vidjeti da sve te aferekreću od ministra Rončevića i Vukelića, preko Kalmete i Polančeca, ivezane su direktno uz odbjeglog premijera Sanadera.

On je, po mommišljenju, dobrim dijelom otišao upravo zato što je njegovo imebilo vrlo blisko brojnim aferama te je to bio jedan od načina da seskloni sa svjetla javnosti i možda izbjegnu nekakve dublje istragekoje bi i njega dovele u vezu s tim korupcijskim aferama u RH', kazao je Jovanović.


'Ono što vrlo važno reći na temelju odluka koje je Vladino povjerenstvo donijelo, da je nacionalno vijeće doživjelo jednu bolnu satisfakciju unatoč brojnim primjedbama vladajućih na naš rad, oni su jučer zapravo donijeli niz odluka koja proizlaze iz naših prijedloga', tvrdi Jovanović.

Kazao je da sama činjenica da do sada u javnim tvrtkama nisu postojali akcijski planovi za suzbijanje korupcije govori o tome da se vladajuća stranka dosad s tim problemom borila samo 'virtualno', pojasnio je Jovanović te dodao: 'Od simbola se ne živi, bitni su učinci i rezultati.'

'Potrebne osuđujuće presude!'

'Vladino povjerenstvo je operativno tijelo i ono je, kao i sva tijela, zaduženo za provedbu borbe protiv korupcije, na neki način pod nadzorom Nacionalnog vijeća koje je imenovao Sabor. Ono što ću ja pokušati je da sad jedna od prvih narednih sjednica bude zajednička sjednica, na koju ćemo pozvati cijelo Vladino povjerenstvo, da nacionalno vijeće i Vladino povjerenstvo zajednički dogovore što u idućoj godini raditi da bi borba protiv korupcije bila učinkovitija, a to znači više osuđujućih presuda, jer je to jedini put kojim ćemo dokazati da borba protiv korupcije nije virtualna, nije na papiru, nego se zaista događa svaki dan', pojasnio je Jovanović.

'Nacionalno Vijeće još je u veljači tražilo antikorupcijske programe za sve javne tvrtke, a budući da smo odbili izvješće Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, upravo smo od Kalmete tražili da on mora donijeti za svoje tvrtke takve planove', dodao je Jovanović.

Jovanović je naglasio da će surađivati s novim Vladinim povjerenstvom, no ističe da je ono postojalo i prije, samo su članovi bili državni tajnici: 'Premijerka je odlučila da sada u Vladinu povjerenstvu sjede ministri i na taj način simbolički govori o važnosti borbe s korupcijom.'

Lesar: 'To je lakrdija!

Nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar rekao je da je Vladino povjerenstvo 'hiperprodukcija tijela, mazanje očiju i ništa drugo'.

'Po strukturi kada gledamo, oni koji su najodgovorniji za korupciju i sad u tom tijelu da nadziru sami sebe. To je odlično!' ustvrdio je Lesar i rekao da je to 'otprilike kao kad bismo u službu za progon ratnih zločina imenovali Branimira Glavaša ili za borbu protiv korupcije Dražena Golemovića ili Jozu Ćurkovića; to je živa lakrdija'.