AMBULANTE KRCATE

Svi idu u bolnicu umjesto svome liječniku

12.11.2009 u 12:52

Bionic
Reading

Unatoč preporukama liječnika da se sa simptomima pandemijske gripe prvo obrate svom obiteljskom liječniku, prijemne ambulante u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' i dalje su pretrpane pacijentima pa je i jučer kroz njih prošlo 240 pacijenata

'Pritisak pacijenata je i dalje velik, a od 240 pacijenta koji su jučer pregledani 90 posto ih je bilo sa simptomima influence', izjavio je za Hinu infektolog prof. Ilija Kuzman. Dnevno se u toj bolnici hospitalizira između 10 i 15 bolesnika s težim oblicima bolesti, dok se u intenzivnim jedinicama zbog komplikacija bolesti trenutno nalazi 10-a osoba, među kojima i četvero djece.

Inače, prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), trenutno su u Hrvatskoj registrirano 2.523 oboljelih. Umrle su tri osobe, dvije u Splitu i jedan u Zagrebu. Zbog epidemije gripe H1N1 neke su bolnice zabranile posjete, poput KBC-a Rijeka i Osijek.

U KBC-a Zagreb posjete su, kako se doznaje, zabranjene u jedinicama intenzivne skrbi, onkologiji, neonatologiji, dok se na drugim odjelima mjere zabrane ne provode tako rigorozno.

U KB Sestara milosrdnica kažu da se pridržavaju preporuka Ministarstva zdravstva o tome da nema opće restrikcije posjeta već samo u jedinicama intenzivne skrbi, onkološkim i neonatološkim odjelima. U Općoj bolnici Sveti Duh posjete su i dalje dozvoljene uz pojačane opće preventivne i higijenske mjere, a u Klinici za dječje bolesti posjete su reducirane na samo jednog roditelja i skraćeno je ukupno vrijeme posjeta.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) ipak ocjenjuju da zabrana posjeta u bolnicama neće pridonijeti manjem širenju virusa budući da protiv pandemijske gripe nisu cijepljeni ni zdravstveni djelatnici koji rade s pacijentima.

Inače, danas bi trebala biti završena distribucija druge pošiljke od 90 tisuća doza cjepiva protiv sezonske gripe po županijskim zavodima za javno zdravstvo i ordinacijama obiteljske medicine. U prvoj pošiljci bilo je 363 tisuće doza cjepiva, a do ukupno kupljenih 650 tisuća doza za ovu sezonu, u narednom bi razdoblju trebalo stići još oko 200 tisuća doza.

Cjepivo protiv pandemijske gripe H1N1 očekuje se u prosincu, a zbog ublažavanja simptoma u ordinacije obiteljske medicine raspodijeljeno je 100 tisuća kutija antivirusnih lijekova koje će besplatno moći dobiti svi kojima budu potrebni.