DER STANDARD O MILANOVIĆU

'Svi ga zovu šefom, a svaka kritika je kažnjena!'

08.12.2011 u 11:55

Bionic
Reading

Cijenjeni njemački novinar Norbert Mappes-Niediek, koji s područja Balkana izvještava već više od dvadeset godina, za bečki lijevoliberalni dnevnik Der Standard napisao je portret novog hrvatskog premijera Zorana Milanovića

'Fleksibilan izvana, tvrd iznutra' naslov je teksta objavljenog o Zoranu Milanoviću u Der Standardu. U njemu se kaže da su ga 'protivnici proglašavali manekenom kada se pametni mladi čovjek prije četiri godine pojavio u političkoj areni'. Danas pak nitko ne sumnja u to da pravnik Milanović posjeduje kvalitete koji su potrebne za vođenje zemlje, kaže se u tekstu, ali se odmah i naglašava da budući hrvatski premijer 'nije doista popularan' u narodu

Milanović je karakterističan po tome što 'odmah prijeđe na stvar', a nema baš onu vrstu 'šarma i šeretske duhovitosti' koja se inače voli kod hrvatskih političara.

U portretu se dalje kaže da je Milanović dijete 'crvene buržoazije' te da je karijeru započeo 1993. godine, kada ga je u Ministarstvo vanjskih poslova primio Ivo Sanader, 'njegov kasniji protivnik'. Ivica Račan je indirektno proglasio Milanovića svojim nasljednikom, piše Der Standard, što je 'potvrđeno i na unutarstranačkim izborima pobjedom nad velikom konkurenticom Željkom Antunović'.

Od Račana je Milanović naslijedio i pažljivo djelovanje, po principu 'kad HDZ potone, SDP ispliva', no rezultati nedjeljnih izbora govore u korist takve taktike, jer 'političku je vlast Milanović osvojio skoro pa automatski'.

Kada je pak riječ o vođenju SDP-a, kaže se da Milanović 'vodi stranku s malim stožerom ljudi na autoritaran način'. Svi ga zovu 'šefom', a svaka kritika, 'pa i u najužem krugu', vodi prema kažnjavanju.

Milanović je, špekulira se u portretu, takav način usvojio još kao mladić, odrastajući u opasnom kvartu u kojem se i znao potući ako treba.

No 'ekonomsku politiku je Milanović prepustio (neo)liberalnom HNS-u', dok u 'društveno-političkim pitanjima poput gej braka Milanović ide europskim liberalnim kursom, protiv hrvatskog mainstreama'. Još se spominje da se budućeg hrvatskog premijera kolokvijalno naziva Zoki te da je oženjen liječnicom i otac dvojice sinova.