PRIJAVLJENI REKTORI I TRI PROFESORICE

Sveučilište izdalo 43 lažne diplome

22.08.2011 u 15:04

Bionic
Reading

Službenici Policijske uprave istarske, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Puli, proveli su kriminalističko istraživanje na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile koje je rezultiralo kaznenim prijavama protiv bivšeg i sadašnjeg rektora te tri profesorice

Bivši rektor Marčelo Dujanić (69) iz Rijeke te profesorice N. T. (61) s područja Medulina, A. M. (67) iz Pule i E. P. (54) iz Rijeke kazneno su prijavljeni zbog krivotvorenja službene isprave i zlouporabe položaja i ovlasti, dok je aktualni rektor Robert Matijašić (54) iz Pule prijavljen za kazneno djelo nesavjesnog rada.

Naime, bivšeg rektora Dujanića se tereti da je u prosincu 2007., kao predstojnik Sveučilišta Jurja Dobrile, svojim potpisom ovjerio 43 diplome koje su sadržavale netočan podatak da su diplomanti završili program sveučilišnog dodiplomskog studija, iako su završili stručni dodiplomski studij.

Ugledne profesorice A. M. (67), N. T. (61) i E. P. (54), kao predsjednica i članice povjerenstva za izbor znanstvenog novaka u suradničkom zvanju asistenta, terete se pak da su krajem 2007. i početkom 2008. godine, iako su znale da to nije tako, sačinile službena pismena kojima se potvrđuje kako 31-godišnjakinja iz Pule ispunjava propisane uvjete za prijem.

Temeljem tih pismena, tadašnji rektor Dujanić je, premda je znao za nepravilnosti, dao suglasnost za prijem Puljanke za znanstvenog novaka, čime je pak neosnovano ostvarila pravo na povrat troškova doktorata u iznosu od oko 71 tisuću kuna.

Kazneno je prijavljen i sadašnji rektor Sveučilišta Jurja Dobrile Robert Matijašić, kojeg se tereti za nesavjesni rad u službi jer, iako je znao da treba, nije raskinuo ugovore između Sveučilišta i 31-godišnje Puljanke pa joj je time omogućio daljnje neosnovano plaćanje troškova doktorata u Zagrebu.

Pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile nanijeta je materijalna šteta od oko 71 tisuću kuna, a protiv svih prijavljenih osoba podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Puli.