ZEMLJOLIKI EGZOPLANETI

'Sveti gral' u nastanjivoj zoni svemira

22.04.2009 u 12:01

Bionic
Reading

U potrazi za planetima sličnima Zemlji, astronomi su locirali dva tijela koja podsjećaju na naš planet. Jedno tijelo odgovara Zemlji veličinom, a drugo je na pravom mjestu. Europski znanstvenici tvrde da nisu otkrili samo najmanji egzoplanet ili ekstrasolarni planet nazvan Gliese 581 e, nego su shvatili da je susjedni Gliese 581 d, otkriven ranije, nekoć imao uvjete za razvoj života

HATFIELD - 'Otkriće kamenitog, zemljolikog planeta u 'nastanjivoj zoni' predstavlja sveti gral za istraživače', rekao je Michel Mayor, astrofizičar na ženevskom sveučilištu u Švicarskoj.

Jedan američki stručnjak ocijenio je otkriće 'sićušnog' egzoplaneta planeta - tek je dvostruko veći od mase Zemlje - 'izvanrednim'.

Veličina Gliesea 581 e iznosi samo 1.9 veličine Zemlje, dok su prethodno otkriveni egzoplaneti bliži veličini Jupitera, koji bi mogao 'progutati' više od tisuću Zemalja.

Gliese 581 e nalazi se u blizini zvijezde i prevruć je za razvitak života. No Mayor i njegovo otkriće u solarnom sustavu udaljenom od zemlje 20 svjetlosnih godina je 'dobar primjer da napredujemo u otkrićima zemljolikih planeta'.

Istraživači su ustvrdili i da je orbita Gliesea 581 d, koji je otkriven 2007. godine, bila u 'naseljivoj zoni' - području u blizini zvijezde poput našeg Sunca, koja omogućava tekuće stanje vode na površini planeta.

Gliese 581 d je vjerojatno prevelik da bi bio sastavljen samo od kamenitog materijala, rekao je astronom Stephane Udry te dodao da je moguće da se na planetu nalazi velik i dubok ocean.

Mayorov glavni konkurent, Geoff Marcy sa Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji, pohvalio je otkriće Gliesea 581 e nazvavši ga 'najuzbudljivijim otkrićem' planeta izvan Sunčeva sustava.