STATUS POPUT OPUS DEIA

Sveta Stolica na putu pomirbe s integristima

14.09.2011 u 17:29

Bionic
Reading

Sveta Stolica je u srijedu ponudila integrističkom Svećeničkom bratstvu svetog Pija X. dokument Crkvenog učiteljstva koji što prije trebaju prihvatiti, što je uvjet za 'moguću i željenu pomirbu' s Rimom, priopćila je Sveta Stolica

Otac Federico Lombardi, glasnogovornik Vatikana, rekao je novinarima da će, ako se postigne dogovor, bratstvo najvjerojatnije dobiti status Papine 'osobne prelature', kao što je, primjerice, Opus Dei.

Dvoipolsatni susret upravitelja bratstva, mons. Bernarda Fellayja i prefekta Kongregacije za nauk vjere, kardinala Josepha Levade, iza zatvorenih vrata u Vatikanu protekao je u 'srdačnom i otvorenom ozračju', rekao je otac Lombardi.

Po priopćenju objavljenom nakon susreta koji je plod napornih dvogodišnjih pregovora, 'Kongregacija za nauk vjere uzima za polazište pune pomirbe s apostolskom Stolicom prihvaćanje preambule Crkvenog učiteljstva koja je uručena u prigodi susreta u srijedu'.

U tom bi se smislu mogla osnovati 'osobna prelatura', najvjerojatnije 'ordinarijat', što je 2009. ponuđeno i anglikancima odijeljenim od Katoličke crkve, rekao je Lombardi.

Bratstvo treba odgovoriti na ponudu što prije, naime u roku od jednog do nekoliko mjeseci, dodao je.

Mons Fellay se ipak nije sastao s papom Benediktom XVI. koji srijedom održava opću audijenciju nedaleko od mjesta tog susreta, rekao je još.

Integrističke snage Katoličke crkve nastavile su borbu pape Pija X. protiv modernizma iz prve polovice 20 st. izjašnjavajući se protiv potrošačkog društva i materijalizma, ubrzanog tehničkog napretka i brzih društvenih promjena.