zarađuju na muci drugih

Šverceri migrantima se vrbuju na društvenim mrežama, plaćaju ih stotinjak eura po čovjeku

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 19.03.2023 10:04
  • Objavljeno 19.03.2023 u 10:04
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

Policija na cestama dnevno uhvati i po tri švercera migranata. Riječ je o mlađim muškarcima koji preko društvenih mreža dobiju ponudu za prijevoz po cijeni od par stotina eura po migrantu. Krijumčari su iz RH, BiH, Srbije, Ukrajine, Slovenije, piše nedjeljni Jutarnji list

Policija je u prošloj godini imala više od 50.000 postupanja u ilegalnim ulazima u Republiku Hrvatsku, povećanje je to od čak 190 posto u odnosu na godinu prije, a podaci o gotovo 6000 postupanja samo u prva dva mjeseca ove godine nagovještavaju da će ova godina vjerojatno nadmašiti prethodnu.

Prema podacima koje je Jutarnjem listu dostavio MUP, gotovo svakoga dana na hrvatskim cestama uhvate po tri krijumčara, što znači da ih je zapravo "u prometu" višestruko više.

Tko su krijumčari? Osobe koje su već činile kaznena djela, ali i obiteljski ljudi bez kriminalne prošlosti koji su željne brze zarade. Uglavnom su to državljani država na ruti kretanja migranata koji čine udio od 60-70 posto u ukupnoj brojci (Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija).

- U određenom broju slučajeva, koji nije zanemariv, evidentirani su državljani istočne Europe i to najčešće Ukrajine, Rumunjske, Moldavije i Bugarske - kažu u MUP-u.

Za krijumčarenje tj. "protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma" u prva dva mjeseca 2023. godine za 91 kazneno djelo procesuirano je 105 počinitelja, a u 2022. godini evidentirano je ukupno 914 kaznenih djela za koja su procesuirana 774 počinitelja, kažu nam u MUP-u.

  • +2

Migranti na željezničkom kolodvoru u Rijeci

Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Riječ je mahom o mlađim muškarcima koji preko Facebooka ili telegrama dobiju ponudu za prijevoz putnika, unajme automobil, dobiju lokaciju na kojoj moraju pokupiti ilegalce i mjesto gdje ih trebaju ostaviti. Naknada je nekoliko stotina eura po čovjeku.

Organizatore krijumčarenja u pravilu nikada ne upoznaju. Najbolje prolaze oni koji voze po dva putnika jer ne privuku pažnju policije, a najgore oni s pretovarenim kombijima i dostavnim vozilima, piše novinar Jutarnjeg lista Mario Pušić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!