PORAŽAVAJUĆE

Svega 30 žena sjeda u saborske klupe

05.12.2011 u 16:10

Bionic
Reading

Posljednji, šesti saziv Sabora na kraju je svog mandata imao udio od 25 posto žena među saborskim zastupnicima. Na početku novog mandata, prije nego muškarci odu u Vladu, a žene eventualno zasjednu na njihova mjesta, udio žena bit će svega 19,8 posto ili, brojkom, svega njih 30, otkriva portal Libela

Tako je u Hrvatski sabor ušlo samo pet žena iz HDZ-a: Jadranka Kosor, Martina Dalić, Martina Banić, Đurđica Sumrak i Sunčana Glavak - sve žene od najvećeg povjerenja predsjednice stranke.

Zahvaljujući listama HDZ-a u Saboru će još sjediti i Nevenka Bečić i Vesna Škare Ožbolt. Jedina laburistkinja u Saboru bit će Nensi Tireli, a pravaše će na kraju predstavljati Ruža Tomašić. U pobjedničkom klubu neće biti nijedne IDS-ovke, umirovljenice će predstavljati Višnja Fortuna, a HNS-ovke Vesna Pusić, Sonja Koenig, Natalija Martinčević i Nada Turina Đurić.

Ovakva situacija će, ističe Libela, vrijediti samo do formiranja Vlade u koju sigurno ide Vesna Pusić, ali njena zamjena će biti najvjerojatnije jedini preostali HNS-ovac na Kukuriku listi u prvoj izbornoj jedinici - Igor Kolman.

Najviše ženskih mjesta u Saboru osvojile su SDP-ovke: za početak njih 16, no vjerojatno će taj broj biti veći što zbog župana na listama, što zbog odlazaka pojedinaca u Vladu.

Na trenutno osvojenim pozicijama nalaze se: Gordana Sobol, Dragica Zgrebec, Marija Lugarić, Nadica Jelaš, Biljana Borzan, Nada Čavlović-Smiljanec, Marina Lovrić, Mirela Holy, Vesna Fabijančić-Križančić, Milanka Opačić, Romana Jerković, Tanja Vrbat, Ana Komparić-Devčić, Ingrid Antičević-Marinović, Tatjana Šimac Bonačić i Tonka Ivčević.

Klubovi SDSS-a, nacionalnih manjina i HDSSB-a bit će isključivo muški, a jedini zastupnik seljaka također je muškarac - Josip Friščić.