osnivač wikileaksa

Švedski tužitelj traži Assangeovo uhićenje

20.05.2019 u 10:42

Bionic
Reading

Švedski tužitelj koji vodi istragu o navodnom silovanju protiv utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea u ponedjeljak je zatražio njegovo uhićenje, objavilo je tužiteljstvo

Nalog za uhićenje, ukoliko bude izdan, bit će prvi korak u procesu koji bi mogao rezultirati Assangeovim izručenjem Švedskoj iz Britanije gdje služi kaznu od 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu.

Švedska je prošli tjedan ponovno otvorila istragu o optužbama za silovanje koja je inicijalno bila pokrenuta 2010., ali odbačena 2017.

Assange, koji niječe optužbe, uhićen je u Londonu prošli mjesec nakon što je proveo sedam godina unutar ekvadorske ambasade u tom gradu.

Zamjenica švedskog državnog tužitelja Eva-Marie Persson rekla je u ponedjeljak u priopćenju da će izdati europski uhidbeni nalog za Assangeovo izručenje Švedskoj ako sud odluči uhititi ga.

Zbog ponovnog otvaranja istrage za navodno silovanje u Švedskoj postavlja se pitanje gdje će Assange u konačnici završiti budući da američke vlast već traže njegovo izručenje pod optužbom za urotu u vezi s curenjem tajnih dokumenata.