SKANDINAVCI RADO CUCLAJU

Švedska želi slobodno 'sisanje' duhana u EU

18.09.2009 u 15:36

Bionic
Reading

Dok države EU-a europske države zauzdavaju pušenje na javnom mjestu, Švedska se bori za rušenje europske zabrane 'sisanja' ('snus') vlažnog duhana u prahu, navike popularne među Skandinavcima koji radije cuclaju nego puše ili žvaču duhan, javljaju švedski mediji

Švedska je jedina članica Europske unije u kojoj je prodaja duhana za 'sisanje' dozvoljena, zabrana je u ostatku EU na snazi od 1992. godine.

Vlažni duhan u prahu, upakiran u male vrećice nalik onima za čaj, 'sisa' oko milijun Šveđana. Koristi se tako da se vrećica duhana u prahu stavi ispod usne što omogućava brzi ulazak nikotina u krvni sustav. U zadnjih 30 godina prodaja cigareta se prepolovila, ali se broj 'snusera' utrostručio: 1970. godine godišnja prodaja duhana u prahu u Švedskoj iznosila je 2.500 tona, a u 2008. godini čak 7.500 tona.

'Sisanje' duhana u prahu popularno je u svim nordijskim zemljama – u Norveškoj je oko 400 tisuća snusera, oko 100 tisuća Finaca redovno putuje u Švedsku po svoje paketiće duhana u prahu. Službeni podaci vodećeg švedskog proizvođača duhana za sisanje i za žvakanje Swedish Matcha govore da je 'snus' tržište prošle godine težilo čak 660 milijuna eura.

Novi raj duhanskih proizvođača

Rastuće tržište prepoznali su i najjači svjetski proizvođači duhana – Philip Morris International ušao je u zajedničko ulaganje sa Swedish Matchom, a konkurentski British American Tobacco zgrabio je drugog po jačini švedskog duhanskog proizvođača Fiedler & Lundgren. Oni traže novu zakonsku regulativu i dublji prodor na europsko tržište.

Kao predsjedateljica EU-a Švedska je intenzivirala razgovore s ostalim državama Unije o ukidanju zabrane prodaje duhanskog pudera za 'sisanje'. U izjavi za AFP, švedska ministrica trgovine Ewa Bjoerling istaknula je kako bi se zabrana trebala ukinuti jer su drugi duhanski proizvodi za oralno korištenje dozvoljeni te da je Švedska jedna od država s najmanjim brojem pušača.

'Snus' je opasan po zdravlje

No, Bruxelles bi mogao iskoristiti argumente liječnika koji upozoravaju da nikotin izaziva tešku ovisnost i da postoje snažne indicije da i sisanje duhana u prahu izaziva rak usne šupljine i ra dvanaesterca te kardiovaskularne bolesti. Profesor Švedskog Karolinškog instituta Andres Alhbom upozorava da se takvim bolestima ne bi trebalo izložiti 400 milijun Europljana samo zato što to traži duhanska industrija.

Švedski institut za javno zdravstvo u svibnju je objavio izvještaj u kojemu upozorava da postoje snažni znanstveni dokazi da sisanje duhana ima negativne posljedice po zdravlje.