U IŠČEKIVANJU TURISTA

Švedska od utorka ukida ograničenja putovanja za Hrvatsku

29.06.2020 u 18:53

Bionic
Reading

Švedska od utorka, 30. lipnja ukida preporuku da se u nekoliko europskih država ne putuje ako nije nužno, uključujući i Hrvatsku. Zemlje za koje se ukida preporuka su Belgija, Hrvatska, Francuska, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Luksemburg, Monako, Portugal, San Marino, Švicarska, Španjolska i Vatikan.

Prije desetak dana, kada je najavljeno da će Švedska olabaviti preporuke, najavljeno je da će se to odnositi na Hrvatsku, Grčku, Španjolsku, Italiju, Portugal, Sloveniju, Francusku, Island, Belgiju, Švicarsku i Luksemburg.

'Za druge zemlje preporuka (da se ne putuje ako putovanje nije nužno) još uvijek vrijedi. Za zemlje van EU-a i Schengena ona će biti produljena do 31. kolovoza', rekla je ministrica vanjskih poslova Ann Linde na konferenciji za medije.

Ranija preporuka da se ne putuje ako nije nužno, prvotno objavljena 14. ožujka i potom produžena 13. svibnja do 15. srpnja, vrijedila je za sve zemlje.

Podsjetimo, Švedska je među zemljama koje su najgore prošle u pandemiji Covida-19. Među zemljama koje su gore od Švedske su Belgija, s najvećim brojem umrlih u odnosu na stanovništvo (84/100.000 stanovnika), Ujedinjeno Kraljevstvo (64), Španjolska (61) i Italija (57). U Švedskoj je taj omjer 52 umrlih na 100.000 stanovnika.

  • +28
Turistička sezona Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL