danak pristupu

Švedska krivulja otišla u vis, u 24 sata umrlo 76 osoba, imaju 30 puta više preminulih od Hrvatske

06.04.2020 u 16:37

Bionic
Reading

U Švedskoj je u zadnja 24 sata, prema podacima sa stranice Worldometers, od komplikacija zbog zaraze koronavirusom preminulo 76 osoba, što je najveći broj umrlih u jednom danu pod početka epidemije u toj državi. U prijašnjem 24-satnom razdoblju je, usporedbe radi, preminulo 28 osoba

Novozaraženih je 376, čime je broj oboljelih od bolesti Covid-19 narastao na 7206, a umrlih na 477, javlja Slobodna Dalmacija.

Krivulja im je odjetjela uvis, sada službeno imaju 30 puta više umrlih od Hrvatske. Čini se da plaćaju ceh zbog svoje 'mekše' taktike borbe protiv koronavirusa.

Dok se većina zemalja diljem svijeta odlučila na rigorozne mjere ograničavanja kretanja, uvedenima kako bi se maksimalno smanjila mogućnost širenja virusa, Šveđani su, poznato je, izabrali drugačiji pristup kojemu su se donedavno mnogi divili.

Da ne bude zabune, i oni su uveli restriktivne zaštitne mjere, ali one su značajno 'labavije' nego u ostalim europskim zemljama. Zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, no škole, vrtići, restorani, kafići i teretane i dalje su otvoreni.

To je, dakako, naišlo na podijeljene reakcije javnosti, mnogi smatraju da Švedska zbog svoje ležernosti srlja u kataklizmu biblijskih razmjera.Prije nekoliko dana je i premijer Stefan Loefven poručio kako je stanje ozbiljno i kako se treba pripremiti na to da će se mrtvi zbrajati u tisućama. Međutim, o pooštravanju mjera za sada nema govora.

Švedska Izvor: EPA / Autor: Anders Wiklund