CARL BILDT

Šveđani se neće miješati u hrvatsko-slovenski spor

22.06.2009 u 11:57

Bionic
Reading

Hrvatsko-slovenski granični prijepor je bilateralno pitanje koje trebaju riješiti same te zemlje i predstojeće švedsko predsjedništvo ne namjerava se u to miješati, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt

'Postoje različite blokade koje postavljaju različite zemlje i rekao bih da je sada vrijeme za razmišljanje. To je bilateralni prijepor, a odgovornost za rješavanje bilateralnih prijepora je na tim zemljama. Po našem mišljenju bilateralni sporovi ne bi trebali ometati pristupne pregovore, ali kao što znamo, upravo se o tome radi. Sada je na tim zemljama da razmisle i vidjet ćemo hoće li to razmišljanje u nekom trenutku u budućnosti imati ikakvih rezultata', rekao je Bildt, odgovarajući na pitanje namjerava li Švedska bilo što učiniti nakon što pokušaji povjerenika za proširenje Ollija Rehna na deblokiranju hrvatskih pristupnih pregovora u proteklih šest mjeseci nisu dali rezultata.

Na upit da pojasni svoju izjavu i kakve će to imati posljedice na hrvatski cilj da dovrši pregovore do kraja ove godine, Bildt je odgovorio: 'Ne mogu biti jasniji. To u prvom redu trebaju riješiti te dvije zemlje. Nadam se da će dvije zemlje razmisliti, ako imaju bilo što reći, rado ću ih saslušati. Što se tiče posljedica koje će to imati na Hrvatsku i na Sloveniju, mislim da će ih biti i za jednu i za drugu zemlju na različite načine'.

Bildt je zajedno sa švedskom ministricom Ceciliom Mallmstroem na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavio program švedskog predsjedništva.