PAPA BENEDIKT:

Svećenici se moraju oduprijeti iskušenju

16.05.2010 u 18:11

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI, koji se zbog pedofilskih skandala u katoličkoj crkvi suočava s najvećom krizom od kad je prije pet godina postao poglavar Rimokatoličke crkve, poručio je u nedjelju da se svećenici moraju oduprijeti ovozemaljskim iskušenjima.

Pred gotovo 200.000 vjernika, okupljenih na trgu Svetog Petra u Vatikanu kako bi podržali Papu u ovim teškim trenucima za crkvu, Benedikt XVI je rekao da takva iskušenja trebaju potaknuti katolike na jačanje vjere i još strože poštivanje pravila crkve.

"Pravi neprijatelj kojeg se treba bojati i protiv kojeg se moramo boriti predstavlja grijeh, bolest duha, koja nažalost ponekad nije strana ni pripadnicima crkve", kazao je 83-godišnji Papa.

"Mi živimo u svijetu, ali nismo od ovoga svijeta, iako se moramo čuvati takvih iskušenja. Kušnje na koje nas Gospod stavlja jačaju vjeru i dosljednost u nama", rekao je papa Benedikt XVI.

Zbog pedofilskih skandala u katoličkoj crkvi veliki se broj biskupa u Irskoj, Belgiji i Njemačkoj morao povući s dužnosti.

Mnogi od ljudi koji su došli na skup potpore Papi i katoličkoj crkvi, koji je organiziralo Udruženje talijanskih laičkih organizacija, nosili su transparente na kojima je pisalo "Građani Rima su uz Svetog Oca" i "Obnavljanje Svetog duha".

Bliski Papin suradnik, kardinal Angelo Bagnasco, koji se nalazi na čelu Talijanske biskupske konferencije, rekao je da crkva "pročišćena pokajanjem treba biti mjesto pravde i utjehe za vjernike".