166. godišnjica

[FOTO] Svečanim programom i dodjelom nagrada obilježen rođendan Nikole Tesle

10.07.2022 u 23:07

Bionic
Reading

Dodjelom godišnje nagrade "Nikola Tesla - Genij za budućnost" u subotu je u Zagrebu, uz prigodni glazbeni program i u nazočnosti brojnih predstavnika hrvatske političke, gospodarske i znanstvene sfere, svečano obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle te 9. Dan Nikole Tesle

Svečani program obilježavanja središnji je dio manifestacije Tesla&friends koja se od 9. do 11. srpnja održava u organizaciji udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost.

Predsjednica udruge Dragica Mihajlović rekla je na svečanosti u Hotelu Esplanade da udruga već 13. put obilježava rođenje velikoga znanstvenika, čovjeka i humanista Nikole Tesle koji je svojim stvaralačkim radom promijenio svijet.

Na važnost podsjećanja na Teslinu ostavštinu osvrnula se i izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Zagrebu Andrea Doko Jelušić, izrazivši zadovoljstvo što je u Hrvatskoj vidljiv porast zanimanja za rad tog velikog genija za što, kako je rekla, zaslugu dijeli i rad Udruge Nikola Tesla.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith podsjetio je na Teslin doprinos u stavljanju znanstvenih spoznaja u tržišnu, komercijalnu funkciju što je, po njegovim riječima, temelj razvoja velikih svjetskih gospodarstava.

Prorektor zagrebačkog Sveučilišta za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga također je naglasio važnost sinergije gospodarstva i znanosti, odnosno akademske zajednice, upozorivši kako u Hrvatskoj još nije dovoljno prepoznat ljudski potencijal kao temelj razvoja društva u cjelini.

Udruzi je na naporima koje ulaže kako bi svojim radom kontinuirano podsjećala na veličinu i doprinos Nikole Tesle zahvalila Amalija Babić iz Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ispred Hrvatskog sabora okupljene je pozdravio predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU Marko Pavić koji je ukazao na važnost sinergije politike, gospodarstva i znanosti.

  • +14
Svečana dodjela nagrade Nikola Tesla - Genij za budućnost u povodu njegovog 166. rođendana Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

U sklopu svečanog programa održana je dodjela godišnjih nagrada.

U kategoriji 'Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli' nagradu je dobila Josipa Soldo, učenica Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba.

Nagrada za najbolji kreativni i inovativni proizvod koji prezentira lik i djelo Nikole Tesle ili repliku nekog Teslina izuma otišla je u ruke Daarona Ljubića za "D-mobitel". Najboljim projektom iz područja Teslina proširenog djelovanja proglašen je "Itherapy pametni sustav upravljanja okolišem" autorice Inge Kovačić Sindik.

Uz prigodne glazbene izvedbe Sandre Bagarić, Darka Domitrovića te Lele Kaplowitz i Joea Kaplowitza, u sklopu svečanog programa održana je i kratka panel rasprava na temu "Pametni i inovativni gradovi".