OCJENA HDZ-A

'Sve vladine mjere štetne za gospodarstvo i društvo'

14.07.2012 u 14:02

Bionic
Reading

HDZ je danas predstavio temeljna načela za gospodarski rast, ustvrdivši da su sve mjere koja je donijela vlada u prvih sedam mjeseci na štetu gospodarstva i hrvatskog društva i da je na jesen moguć pad kreditnog rejtinga

'Bilo bi bolje da se ništa nije radilo, a sve što je napravljeno je izuzetno loše i bit će teško popraviti', rekao je saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač, dodavši kako nitko ne treba imati iluzija da je u sedam mjeseci lako popraviti stanje ali ga je zato lako pokvariti.

Popijač smatra da je potrebno ubrzati restruktiriranje i privatizaciju javnih poduzeća, ali da je jedina aktivnost vlade smjenjivanje stručnih kadrova od vrha do treće razine menadžmenta.

Kad je riječ o socijalnom dijalogu, Popijač smatra da ni jedan od zakonskih prijedloga koje je vlada poslala u saborsku proceduru nije dobio suglasnost socijalnih partnera.

'U 2012. godini suspendirati socijalni dijalog može samo nesposobna i nekompetentna ekipa koja danas upravlja državom', ustvrdio je Popijač.

Smatra da su se ministri u pregovorima sa sindikatima zauzimali za drugačiji socijalni dijalog ali rezultati pokazuju kako je taj dijalog suspendiran.

HDZ-ova saborska zastupnica i bivša ministrica financija Martina Dalić ocijenila je da socijani dijalog u proteklih 20 godina nikad nije bio na nižoj razini.

Ustvrdila je da su sve vladine mjere dale katastrofalne rezultate, poput rasta troškova, pada potrošnje i izvoza pa nam se na jesen može dogoditi pad kreditnog rejtinga.

Sve se to dogodilo, smatra Dalić, bez provođenja reformi na rashodovnoj strani i tržištu rada koje bi mogle doprinijeti konkurentnosti gospodarstva.

Dalić smatra da vlada nema mjera koje bi mogle preokrenuti negativne trendove u gospodarstvu.

HDZ-ova temeljna načela za gospodarski rast, koje u toj stranici do rujna namjeravaju dodatno razraditi i pretočiti u zakonske prijedloge, temelje se na njihovoj ocjeni gospodarskog stanja, prema kojoj je zbog rasta poreznog opterećenja zemlja gurnuta u još dublju recesiju i pogoršana poduzetnička klima.

HDZ se zauzima i za ukidanje poreza na dividendu, porezno rasterećenje građana povećanjem neoporezivog djela dohotka i snižavanje stope poreza na dohodak. Mali poduzetnici do 2,5 milijuna kuna prihoda porez bi trebali plaćati nakon naplate potraživanja.

Mjere uključuju i reformu javne uprave i jačanje fiskalne konsolidacije, te ubrzanje restrukturiranja javnih poduzeća i privatizaciju.

Dalić je ustvrdila da velike državne investicije neće same po sebi osigurati gospodarski rast već će one biti učinkovite tek kad se privatni sektor bude osjećao dobrodošao.

Član predsjedništva HDZ-a Darko Horvat rekao je da će vladajući imati podršku HDZ-a u svim energetskim projektima koje je pokrenuo HDZ. No, nikad im neće dati podršku za administrativnu odluku vlade od 7. srpnja o cijeni plina. 'Volio bih vidjeti jednu hrvatsku tvrtku i jednog hrvatskog poduzetnika koji je s ovom cijenom energenata konkurentan na bilo kojem tržištu', zaključio je Horvat.