U ŠVEDSKOJ

Sve više spolnog odgoja u školama

17.07.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Kontroverzni švedski obrazovni sustav je u posljednje vrijeme često u medijima, od rodno neutralnog vrtića Egalia u Stockholmu, pa sve do prijedloga da učenje mandarinskog jezika postane obvezno u svim osnovnim školama. Najnovije vijesti iz Švedske nisu ništa manje progresivne - švedska vlada želi povećati broj sati spolnog odgoja, piše portal Neurope.eu

Švedska vlada ulaže 10 milijuna kruna , što je više od milijun eura, za proširenje programa spolnog odgoja na povijest, društvene znanosti i vjeronauk.

Nyamko Sabuni, švedski ministar za integraciju i ravnopravnost, napisao je u članku ovoga tjedna da će dodana sredstva za program seksualne edukacije 'nastavnicima dati alate potrebne za poticanje dijaloga i razmišljanja'.

Ideja ovih promjena jest da se spolni odgoj ne bi trebao promatrati samo iz biološke perspektive. Sabuni se nada da će ovi noviteti staviti ravnopravnost u prvi plan.

'Spolni odgoj u švedskim školama je važan iz perspektive jednakosti zbog borbe protiv seksualnog nasilja, seksualnog uznemiravanja i drugih oblika nasilnog ponašanja', napisao je Sabuni.

Švedska trenutno zauzima četvrto mjesto u svijetu u ravnopravnosti spolova, prema godišnjem izvješću Svjetskog gospodarskog foruma (WEF). Nordijske zemlje su vodeće u borbi za ravnopravnost spolova.

Švedska je uvela spolni odgoj u škole puno prije negoli su ga ženski pokreti popularizirali. Spolni odgoj bio je dio nastavnog plana i programa javnih škola još 1955, ali se predavao u svim školama za djevojke još 1900. Organizacije kao što je Švedska udruga za seksualno obrazovanje (RFSU) glavni su zagovarači obveznog spolnog odgoja u školama još od 1933. kada je organizacija osnovana.

1945. godine najveći prigovor spolnom odgoju u Švedskoj je bio da je izvan dodira sa švedskom mladeži. Prema nacionalnom istraživanju, samo 18 posto Šveđana je mislilo da je apstinencija prije braka važna. Počevši od 1970-ih, program je postao manje moralno motiviran i više okrenut stvarnosti.

Nedavna studija koju je provelo Sveučilište u Gothenburgu u ime Švedskog instituta za kontrolu zaraznih bolesti otkrila kako je neobavezan spolni odnos postao trend među mladim Šveđanima. Naime, od 15 tisuća ispitanika u dobi između 15 i 29 godina, 17 posto djevojaka i 20 posto mladića navodi da su posljednji seksualni odnos imali s nekom novom osobom ili osobom s kojom se povremeno viđaju. Njih tek 25 posto je koristilo kondom.

Iako je seksualni odgoj prioritet u školama već više od 50 godina, nije bilo nikakve evaluacije. RFSU, osim što se zalaže za poboljšanje obrazovanja učenika i nastavnika, zalaže se i za više istraživanja u ovom području.