PROMETNA POLICIJA U AKCIJI

Sve više pijanih biciklista i neregistriranih vozila

31.08.2012 u 17:46

Bionic
Reading

Sve je više pijanih biciklista i vozača motornih vozila na cestama u Slavoniji, a povećan je i broj neregistriranih vozila i vozača kojima je istekla prometna dozvola, što u slučaju prometnih nezgoda može drugim vozačima znatno otežati naplatu počinjenih šteta

Upravo je povećan broj biciklista kao sudionika prometnih nezgoda, obično u poslijepodnevnim satima, nagnao odgovorne u PU osječko-baranjskoj na intenzivnije provođenje nadzora prometa na okolnim cestama. Tako su moto skupine Odjela za sigurnost cestovnog prometa jučer i prekjučer na području Đakovštine i Osijeka u akcijama od po četiri i pol sata utvrdile ukupno 115 prometnih prekršaja.

Od 62 prekršaja na osječkim prometnicama, 13 se odnosilo na nedopuštenu alkoholiziranost vozača. Bilo je čak osam alkoholiziranih biciklista, po dva vozača traktora i osobnih automobila te jedan vozač mopeda, među kojima je rekorder 43-godišnjak s područja Općine Vladislavci sa 2,92 g/kg, do sada neevidentiran kao prekršitelj, zatečen u Strossmayerovoj ulici u Osijeku.

Šestero ih je upravljalo neregistriranim vozilima ili onima kojima je istekla važnost prometne dozvole, a dva su bila bez položenog vozačkog ispita. Tijekom akcije iz prometa je isključen 21 vozač i šest vozila.

Među 53 prekršitelja s područja Đakovštine utvrđena u četiri i pol sata akcije moto skupine osječko-baranjskih policajaca, čak je 15 vozača upravljalo pod utjecajem nedopuštene koncentracije alkohola: pet osobnim automobilima, po tri traktorom, teretnim vozilima i biciklima te jedan motociklom. Tu je rekorder bio 28-godišnji vozač kamiona s koncentracijom od 1,86 g/kg alkohola u krvi, koji je do sada počinio 102 prometna prekršaja, a ovo je 15. put kako je zatečen pijan za volanom. Neregistriranim vozilima i onima kojima je istekla prometna dozvola upravljalo je 13 vozača, a tri su upravljala vozilom bez položenog vozačkog ispita.

Tijekom akcije iz prometa je isključen 21 vozač i 14 vozila, a tri vozača zadržana su u prostorijama policije do otrježnjenja.
Polovicom kolovoza i na području Donjega Miholjca moto policajci su u četverosatnoj akciji utvrdili 33 prekršaja. Više od polovice, 18 vozača, bilo je pod nedopuštenim utjecajem alkohola, a čak 16 njih upravljalo je biciklima te po jedan traktorom i osobnim automobilom.

Zatečeno je i pet neregistriranih vozila, dvojica su upravljala automobilima bez položenog vozačkog ispita. Iz prometa je isključen 21 vozač i pet vozila. Akcije će se i dalje provoditi radi, kako stoji u policijskom priopćenju 'discipliniranja vozača i povećanja opće razine sigurnosti u cestovnom prometu'.

I dalje se kradu metalni predmeti radi zarade na prodaji sekundarnih sirovina, pa je tako sa željezničke postaje u Nemetinu odnesena željeznička tračnica na 'slijepom' dijelu pruge kojim se ne prometuje, a na farmi Belja u blizini Darde ukradeni su metalni dijelovi sustava za navodnjavanje vrijedni više desetaka tisuća kuna.