POLICIJA UPOZORAVA

Sve više mladih pogiba na motociklima

03.04.2010 u 11:22

Bionic
Reading

Od 19 smrtno stradalih vozača motocikla i mopeda u 2009. godini na području splitsko-dalmatinske Policijske uprave njih devet ili 47,36 posto je poginulo u dobi od 16 do 24 godine, upozorila je ta PU pozivajući mlade vozače i njihove roditelje na odgovornost i pridržavanje zakonskih odredaba

Od 2006. do 2010. godine na području PU splitsko-dalmatinske u prometnim nesrećama ukupno je poginulo 206 sudionika u prometu, među kojim su 73 osobe ili 35,43 posto motociklisti. Od 73 poginula motociklista 33 ih nije koristilo zaštitnu kacigu.

Pogibelji svoje djece nažalost, upozorava PU, doprinose i neodgovorni roditelji koji im kupuju mopede i motocikle iako njihova djeca nisu stekla sve potrebne uvjete za vožnju.

Policija podsjeća da su mladi vozači najugroženija skupina u prometu, a da bi spriječili sve učestalo stradavanje mladih na motociklima, preventivno, među ostali, drži i predavanja prometne edukacije u školama.

U prva tri mjeseca ove godine policijski službenici Odjela za sigurnost cestovnog prometa su o štetnim posljedicama koje može izazvati vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje bez zaštitne kacige i upravljanje brzinom koja nije prilagođena uvjetima i stanju na kolniku održali 12 predavanja u srednjim školama.

Učenicima je prezentirano stanje sigurnosti na području te PU od 2006. do 2009. godine, s posebnim osvrtom na vozače motocikla i mopeda, informirani su o o zakonskim odredbama, a u završnom dijelu predavanja prikazana su im vozila koja su sudjelovala u prometnim nesrećama.

U policiji ističu da su učenici na predavanjima iskazali visoku motivaciju što je rezultiralo nizom postavljenih pitanja te najavljuju da će akcije nastaviti radi podizanja ukupne razine sigurnosti u prometu i informiranja mladih o opasnostima i posljedicama nepoštivanja prometnih propisa.