NORVEŠKI KRALJ U HRVATSKOJ:

'Sve u pomorskom sektoru područje je naše suradnje'

12.05.2011 u 13:13

Bionic
Reading

'Ovo je velik i važan događaj za Hrvatsku', rekao je predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s norveškim kraljem Haraldom V. i kraljicom Sonjom od Norveške

Razgovaralo se o međusobnoj suradnji i posebno o jačanju gospodarskih odnosa, a norveško-hrvatski forum bit će kruna tih nastojanja da se ojačaju naši gospodarski odnosi. Kralja je u posjet u Hrvatsku dopratila jaka delegacije u čijem sastavu su bili i neki ministri. Domaćin se zahvalio Norveškoj na podršci koju našoj zemlji pruža, od naklonosti u borbi za neovisnost do podrške u nastojanju da postajemo dio europskih i euroatlantskih integracija. Također se govorilo i o stanju u regiji.

'Norveška podrška za boljom regionalnom suradnjom tim je značajnija što su sve skandinavske zemlje pokazale kako se i teška povijest može transformirati u sjajne međusobne odnose zemalja koje su nekad ratovale', rekao je predsjednik Josipović

Predsjednik je spomenuo i to da su naši odnosi s Norveškom dobri još od Drugog svjetskog rata kada su neki naši zatočenici našli tamo gostoprimstvo pred nacističkim progonom. Norveška je jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu, kazao je predsjednik, i zbog toga je suradnja vrlo značajna za Hrvatsku.

'Norveška je divan primjer kako zemlja koja nije dio Europske unije živi europski život', rekao je Josipović koji je dodao da će Hrvatska nakon ulaska u EU iskoristiti mogućnosti posebnih veza koje Norveška ima s Unijom kako bi još više poboljšali suradnju. Kralj Harald V. se složio s konstatacijom da su hrvatsko norveški odnosi izvrsni rekavši da dvije zemlje tijesno surađuju od hrvatske neovisnosti.

'Hrvatska se posljednjih godina nevjerojatno brzo razvija i vjerujem da je to pravi poticaj za države u regiji', rekao je norveški monarh. On je istaknuo kako mjesta za suradnju u gospodarstvu ima mnogo te je spomenuo mogućnosti u sektorima obnovljive energije i zaštite okoliša. 'Treba napomenuti da su obje zemlje pomorske zemlje i to je vrlo važno. Mnogi norveški brodovi izgrađeni su u hrvatskim brodogradilištima, a isto tako hrvatski pomorski časnici polove na brodovima norveške trgovačke mornarice', istaknuo je kralj. Tako će u petak u Šibeniku, naglasio je kralj, u Šibeniku otvoriti centar za pomorske inovacije koji je financirala Norveška. 'Sve u pomorskom sektoru područje je naše suradnje', poručio je Harald V.
Predsjednik Josipović i kralj Harald V. poslijepodne će posjetiti hrvatsko-norveški gospodarski forum koji je prilika za jačanje gospodarskih veza.