SAŽETAK JUTARNJE DRAME

Sve što znamo i ne znamo o akciji Agrokor: Tko je uhićen i gdje su Todorići?

16.10.2017 u 14:19

Bionic
Reading

Dolaskom policijskih istražitelja u rane jutarnje sate u rezidenciju obitelji Todorić, Kulmerove dvore u zagrebačkim Šestinama, počela je akcija Agrokor. Tijekom dana privedeno je devetero nekadašnjih čelnika posrnulog koncerna, Ljerka Puljić, Damir Kuštrak, Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Tomislav Lučić, Mislav Galić, Marijan Alagušić, Hrvoje Balent te Alojzije Pandžić, a istraga je usmjerena na ukupno 15 osoba. Ivica Todorić i njegovi sinovi nisu u Hrvatskoj, a prema svim dostupnim informacijama, nalaze se u Londonu. Njihovi odvjetnici tvrde - nisu u bijegu

U 5.50 policijski istražitelji ušli su u Kulmerove dvore. Ondje su zatekli tek suprugu Ivice Todorića, Vesnu Todorić, te njezina svekra i pokretača obiteljske poduzetničke priče, 90-godišnjeg Antu Todorića starijeg.

U Kulmerovim dvorima obavili su pretres, a tijekom jutra odvjetnici Ivice Todorića, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, ulazili su i izlazili iz rezidencije. Njihova poruka je jasna: protiv Todorića pokrenut je politički proces. On je u inozemstvu, ali nije u bijegu i bit će dostupan pravosudnim organima. To je potvrdio na svojem blogu i sam Todorić, također nagovijestivši da će igrati na kartu političkog progona.

  • +2
Todorićevi odvjetnici dolaze u Kulmerove dvore Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Trenutno je, prema pisanju medija, u Londonu, a u britanskoj prijestolnici je i njegov najstariji sin Ante Todorić. Potvrdio je to jedan od njegovih odvjetnika, Rajko Čogurić, kazavši da je Ante Todorić prije mjesec dana prijavio prebivalište u Londonu.

Paralelno s pretresom Kulmerovih dvora, policija je pokucala na vrata Ivana Crnjca, Todorićeva izvršnog potpredsjednika za strategiju i tržište kapitala.

  • +11
Uhićenje Ivana Crnjca Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Nakon kratkog pretresa njegova doma priveden je na ispitivanje. 'Moj klijent je i formalno uhićen. Sve za što ga se tereti temelji se na financijskim izvješćima. Nepravilnosti u knjiženjima, krivotvorenje bilanci i isprava… Prerano je reći koliko su optužbe ozbiljne. One se odnose na razdoblje 2014.- 2016. Izuzeli su telefon i nekoliko papira. Tijekom dana se očekuje i ispitivanje', kazao je njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Tko je sve pod istragom?

Poznata su imena 15 osumnjičenih za koje je izdan nalog za istragu: Ivica, Ante i Ivan Todorić, Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Marijan Alagušić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić, Olivio Discordia i Sanja Hrstić. Discordia je vlasnik i direktor revizorske tvrtke koja se do prošlog petka zvala Baker Tilly Hrvatska, a koja je u Todorićevo vrijeme obavljala reviziju Agrokora i tvrtki u sklopu koncerna, dok je Hrstić revizorica u toj tvrtki.

Ranojutarnja akcija obuhvatila je i nekoć najmoćniju ženu kompanije Ljerku Puljić, koja je u vrijeme Ivice Todorića imala funkciju starije izvršne potpredsjednice. Ona je također uhićena, a s istražiteljima je otputovala na otok Rab te je predviđen pretres njezine vikendice.

  • +3
Uhićena Ljerka Puljić Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Privedena je i Piruška Canjuga, Todorićeva izvršna potpredsjednica za poslovanje i poslovni razvoj. Njezin je dom na Cmroku pretresan do kasnog prijepodneva, nakon čega je u pratnji supruga, nekadašnjeg moćnog HDZ-ovca Zlatka Canjuge, odvedena u pritvorsku jedinicu PNUSKOK-a na zagrebačke Oranice.

  • +13
Pretres kuće Piruške Canjuge Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Njezin odvjetnik Anto Nobilo ranije je naglasio kako njegova klijentica, koja od 2015. nije članica Uprave Agrokora, i dvije godine prije toga nije imala uvid u poslovanje koncerna jer je bila na čuvanju trudnoće i porodiljnom dopustu.

Ipak, ako je suditi prema uhidbenom nalogu za Ivicu Todorića, istražitelji su obuhvatili poslovanje koncerna od 2006. godine.

Uhidbeni nalog za Todorića

U uhidbenom nalogu za Ivicu Todorića stoji kako postoji osnovana sumnja da je počinio kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz 279. st. 1. i 2. Kaznenog zakona te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. Kaznenog zakona. Sumnjiče ga da je od 2006. godine u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj koncerna prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata i financijskog položaja u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za većinskog imatelja dionica.

Uhićen je i Tomislav Lučić, samozatajni izvršni potpredsjednik za financije i kontrolu u vrijeme Todorića, te Mislav Galić, bivši izvršni potpredsjednik prehrambenog sektora u Agrokoru.

  • +5
Priveden Tomislav Lučić, bivši član Nadzornog odbora Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Damir Kuštrak, koji je nekoć bio na dužnosti izvršnog potpredsjednika za izvozna tržišta, uhićen je nešto kasnije jer ga policija nije našla na adresi u Novoj Vesi.

Kuštrak je jedini od nekadašnjih čelnih ljudi koncerna koji je preživio u Agrokoru nakon što je kompaniju preuzeo povjerenik Vlade Ante Ramljak. On je Kuštraka zadržao na mjestu člana Nadzornog odbora Mercatora, na kojem je od 2014. godine.

  • +2
Privođenje Damira Kuštraka Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Uhićen je i Marijan Alagušić, bivši savjetnik u Agrokoru i član NO-a Tiska. U ranim poslijepodnevnim satima policija je došla i po Hrvoja Balenta, Todorićevog zeta i bivšeg izvršnog potpredsjednik koncerna te Alojzija Pandžića, šefa Agrokorovog računovodstva.

Konačnu policijsku akciju vezanu za Agrokor političari uglavnom nisu komentirali. Novinare je na ulasku u Banske dvore jutros izbjegao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Oko 15 sati Plenković je ipak dao izjavu povodom uhićenja. Njih konkretno nije želio komentirati, no kazao je kako je kriza u Agrokoru 'higijenski proces' za Hrvatsku te je odbacio Todorićeve navode da se protiv njega vodi politički proces.

O uhićenjima se kratko javnosti obratilo Ministarstvo unutarnjih poslova. 'Policija u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija Republike Hrvatske provodi izvide. Sukladno članku 206.f st. 1. Zakona o kaznenom postupku, postupanje tijekom izvida je tajno. S obzirom na fazu postupanja, nismo u mogućnosti iznijeti više informacija', stoji u priopćenju MUP-a.

  • +6
Privođenje Mislava Galića Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Nešto prije deset sati oglasilo se kratkim priopćenjem i Državno odvjetništvo RH. 'Povodom interesa i upita predstavnika sredstava javnog priopćavanja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, sukladno članku 206.f Zakona o kaznenom postupku, odgovora kako je u tijeku postupanje nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i policije, odnosno u tijeku su izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja. Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje, odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku.

Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu. Informacije o daljnjem tijeku izvida, kao i odluke, Državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici sukladno zakonskim odredbama', piše u priopćenju DORH-a.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u AgrokoruUhi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL