međusobni kompromis

Sve manje vremena za dogovor s Londonom, Johnson poziva EU da se urazumi

18.12.2020 u 15:45

Bionic
Reading

Europska unija ocijenila je u petak da je za dogovor o budućim trgovinskim odnosima s Britanijom ostalo još jako malo vremena, a britanski premijer Boris Johnson pozvao je Uniju da se urazumi

Dvije strane pozivaju se međusobno na kompromis, šaljući javnosti često kontradiktorne poruke da je dogovor moguć, da nije izvjestan ili da samo što nije postignut.

Nekoliko sati nakon što je glavni europski pregovarač Michel Barnier rekao da je preostalo još samo nekoliko sati za dogovor, britanski premijer Boris Johnson rekao je da su britanska vrata otvorena, ali i da bi se EU trebao urazumiti i pristati na kompromis.

„Ovo je trenutak istine”, rekao je Barnier u Europskom parlamentu u Bruxellesu. „Postoje izgledi za dogovor, ali put prema dogovoru je jako uzak”.

Johnson je poručio da će Britanija nastaviti pregovarati, ali i da neće pristati na kompromis kad je riječ o preuzimanju kontrole nad vlastitim zakonima i teritorijalnim vodama, što smatra ključnim razlozima za napuštanje EU-a.

„Naša vrata su otvorena, nastavit ćemo razgovarati, ali moram reći da stvari izgledaju teško”, rekao je Johnson novinarima. „Nadamo se da će se naši prijatelji iz EU-a urazumiti i doći za stol s nečime - jer tako zapravo stvari stoje”, rekao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo formalno je napustilo EU 31. siječnja ove godine, ali do kraja godine vrijedi prijelazno razdoblje u kojem je član jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Dvije strane pokušavaju dogovoriti sporazum koji će od 1. siječnja regulirati njihovu trgovinu vrijednu gotovo bilijun američkih dolara na godinu. U slučaju da se ne dogovore, trgovina će se odvijati po pravilima WTO-a, što znači ponovno uvođenje carina i kvota. To bi potreslo financijska tržišta, naštetilo gospodarstvu, izazvalo zastoje na granicama i poremetilo lance opskrbe.

Britanija je u četvrtak dala do znanja da bi se pregovori mogli nastaviti i poslije Božića.

Europska komisija poručila je u petak da prijelazno razdoblje, koje istječe 31. prosinca, ne može biti produljeno.

Europski parlament odredio je do nedjelje u ponoć rok za postizanje dogovora kako bi imao dovoljno vremena da raspravi sporazum i da svoju suglasnost.

Pregovori su zapeli na dva pitanja – pravednom tržišnom natjecanju i ribarstvu, kažu Britanci, opetovano pozivajući EU da popusti ili dogovora neće biti.

„Preostalo je jako malo vremena, svega nekoliko sati da se ove pregovore razriješi na koristan način ako želimo da sporazum stupi na snagu 1. siječnja”, rekao je Barnier.

Naglasio je da EU neće potpisati sporazum koji bi ugrozio jedinstveno tržište od 450 milijuna potrošača.

Johnson će naposljetku morati odlučiti hoće li pristati na sporazum uskog raspona koji nudi EU ili riskirati gospodarski kaos koji bi izazvao „tvrdi” Brexit.

EU se boji da London želi najbolje od oba svijeta – pogodnosti preferencijalnog pristupa europskom tržištu, ali i zadržati pravo da sam određuje vlastita pravila.

Barnier je rekao da EU mora moći uvesti trgovinske barijere u slučaju da Britanija promijeni svoju regulativu kako bi na europskom tržištu nudila robu ispod europskih standarda.

Kad je riječ o ribarstvu, kazao je da EU želi da može odgovoriti ograničavanjem pristupa svojem tržištu za britanske proizvode od ribe ako Britanija istisne europske brodove iz svojih voda.

„To je jedno od najtežih pitanja u ovome trenutku”, rekao je Barnier, dodajući da ne može reći hoće li se postići dogovor. „Moramo biti spremni na sve”.

Johnson ističe da je brexit prilika da se izgradi u potpunosti neovisno britansko gospodarstvo, daleko agilnije od konkurenata, i ne želi se vezivati za EU i europska pravila još godinama.

Premda će Britanija nastaviti pregovarati sve dok bude izgleda za dogovor, „moramo također shvatiti da Ujedinjeno Kraljevstvo mora moći kontrolirati svoje vlastite zakone, ljudi su za to glasali, i moramo kontrolirati svoje vode i prava na izlov ribe”, rekao je Johnson.

Britanski ministar za Brexit Michael Gove procijenio je u četvrtak izglede za dogovor na "manje od 50 posto".

„Kada govorimo o pravom roku, nadam se da ćemo moći sklopiti dogovor što je brže moguće, ali pregovori bi se mogli produljiti i poslije Božića”, rekao je Gove pred odborom britanskog parlamenta.

Dodao je da se pregovori neće produljiti na sljedeću godinu te da će, ne postigne li se dogovor, Britanija od 1. siječnja trgovati s EU-om po pravilima WTO-a.