FREEDOM HOUSE REPORT

Sve manje sloboda u svijetu, Hrvatska slobodna

14.01.2011 u 07:33

Bionic
Reading

Stanje sloboda u svijetu već je petu godinu zaredom u opadanju, ocijenila je nevladina udruga Freedom House iz Washingtona, u godišnjem izvješću za 2010. o globalnom stanju političkih prava i građanskih sloboda. Hrvatska je i ove godine kategorizirana kao slobodna zemlja s najboljom ocjenom jedan za politička prava i ocjenom dva za građanske slobode

To predstavlja najdulje razdoblje kontinuiranog opadanja sloboda u gotovo 40-godišnjoj povijesti provođenja tog istraživanja. Ove je godine smanjen broj zemalja u kategoriji slobodnih i broj izbornih demokracija, a zabilježeno je ukupno pogoršanje sloboda u regiji Bliskog istoka i u Sjevernoj Africi.

Ukupno je 25 zemalja pokazalo značajni pad u 2010, više nego dvostruko prema 11 zemalja koje su zabilježile napredak. Broj zemalja u kategoriji slobodnih pao je sa 89 na 87, a broj izbornih demokracija pao je na 115, što je daleko ispod 123 koliko ih je bilo 2005. godine.

Osim toga, autoritarni režimi poput onih u Kini, Egiptu, Iranu, Rusiji i Venezueli i pojačavaju mjere represije što ne nailazi na značajniji otpor demokratskog svijeta.

'Ovo bi trebao biti poziv na buđenje za sve svjetske demokracije', rekao je David Kramer, izvršni direktor Freedom Housea u povodu objave izvješća. 'Naši protivnici nisu samo angažirani u raširenoj represiji, oni to čine s velikom agresivnošću i samopouzdanjem, a demokratska zajednica se ne suprotstavlja', istakao je Kramer.

Izvješće Slobode u svijetu, koja se objavljuje od 1972, ispituje mogućnosti pojedinaca da ostvaruju svoja politička i građanska prava u 194 zemlje i 14 teritorija diljem svijeta. Zemlje su svrstane u kategorije slobodnih, djelomice slobodnih i neslobodnih, prema bodovanju ključnih pokazatelja demokracije. Ocjene od jedan do sedam dodjeljuju se u dvije kategorije – politička prava i građanske slobode – s time da je jedan najviša ocjena.

Hrvatska je i ove godine kategorizirana kao slobodna zemlja s najboljom ocjenom 1 za politička prava i ocjenom 2 za građanske slobode.
Od hrvatskih susjeda sve su zemlje ocijenjene kao slobodne osim BiH, koja je djelomično slobodna s ocjenom 4 za politička prava i 3 za građanske slobode. Slovenija i Mađarska su u obje kategorije ocijenjene s najvišom ocjenom 1, ali je kod Mađarske utvrđen silazni trend zbog nastojanja vlade da preko posebnog vijeća kontrolira medije.

Srbija u obje kategorije ima ocjene 2, a Crna Gora je ocjenjena sa 3 za politička prava i sa 2 za građanske slobode.

Ukrajina i Meksiko su pali iz kategorije slobodnih u djelomice slobodne zemlje. Džibuti i Etiopija su vraćeni iz djelomice slobodnih u neslobodne zemlje. Ostale zemlje kojima imaju tendenciju pada su Bahrein, Obala bjelokosti, Egipat, Francuska, Šri Lanka, i Venezuela.

Imigracijska politika izazivala je zabrinutost u ovoj godini u mnogim zemljama, uključujući zemlje zapadne Europe i Sjedinjene Države. U ovom istraživanju bilo je nekoliko svijetlih točaka, uključujući i poboljšanje statusa od neslobodne u djelomice slobodnu zemlju za Kirgistan i Gvineju, nakon održavanja slobodnih i poštenih izbora te utvrđenog trenda poboljšanja za Keniju, Moldaviju, Nigeriju, Filipinu i Tanzaniju, navodi Freedom House.