potaknuo upad u kongres

Sve je spremno za senatsko suđenje Trumpu zbog poticanja na pobunu, no i dalje su mali izgledi da će biti osuđen

08.02.2021 u 13:33

Bionic
Reading

Suđenje bivšem američkom predsjedniku u Senatu započet će 9. veljače, malo više od mjesec dana nakon što su njegovi pristaše upali u Kongres dok je to tijelo potvrđivalo pobjedu Joea Bidena na izborima. Trump je zbog poticanja na pobunu već opozvan u Zastupničkom domu, a sada tu rezoluciju, odnosno 'optužnicu', treba razmotriti i Senat

U neredima 6. siječnja, koji su kulminirali upadom Trumpovih pristaša u Kongres, poginulo je pet ljudi. Zbog toga je Trumpov opoziv brzo pokrenut u Zastupničkom domu koji kontroliraju demokrati. Trump je prvi američki predsjednik koji je dvaput opozvan za vrijeme jednog mandata i prvi protiv kojeg se vodi proces nakon što mu je završio mandat.

Umjesto u ponedjeljak 8. veljače, suđenje će početi dan kasnije kako bi Trump imao više vremena za pripremu obrane te kako bi senatori u međuvremenu konačno potvrdili preostale ministarske kandidate predsjednika Joea Bidena. Pravilnik Senata nalaže da svaki dan suđenja po opozivu započinje u podne, osim u slučaju da senatori dogovore drukčiju satnicu. Također, predviđen je šestodnevni radni tjedan.

Zastupnički dom opozvao je Trumpa 14. siječnja s 232 glasa 'za' i 197 'protiv', s time da je među onima koji su podržali opoziv bilo i deset republikanaca. Optužnica za 'poticanje na pobunu' odnosi se na Trumpov poziv tisućama pristaša u Washington D.C.-ju da marširaju na Kapitol neposredno prije njihovog nasilnog upada u zgradu Kongresa.

U optužnici se također navode Trumpovi pokušaji da promijeni potvrđeni ishod izbora, uključujući njegov telefonski nalog državnom tajniku Georgije Bradu Raffenspergeru da negdje pronađe glasove koji će u toj saveznoj državi preokrenuti rezultat u njegovu korist. Na suđenju će se pokušati dokazati da je Trump potaknuo mnoštvo da napadne Kongres hraneći ih neutemeljenim optužbama o izbornoj prevari te da su zbog toga bili ugroženi 'životi članova Kongresa', kao i 'mirni prijenos vlasti'. Zastupnici moraju dokazati svoje tvrdnje izvan svake sumnje, što je standard u običnom sudskom procesu za kaznena djela.

Na suđenju u Senatu članovi Zastupničkog doma djeluju kao tužitelji, a senatori kao porotnici. Demokratske tužitelje predvodit će Jamie Raskin iz Marylanda, član Odbora za pravosuđe i profesor ustavnog prava, a u timu su još Diana DeGette iz Colorada, David Cicilline s Rhode Islanda, Joaquin Castro iz Teksasa, Eric Swalwell i Ted Lieu iz Kalifornije, Stacey Plaskett s Djevičanskih otoka i Madeleine Dean iz Pennsylvanije. Pomažu im odvjetnici Barry Berke i Joshua Matz, angažirani i u prvom opozivu.

Trumpov tim predvodit će David Schoen i Bruce L. Castor Jr., obojica iskusni odvjetnici. Trumpa je napustio njegov prvobitni pravni tim zbog neslaganja oko strategije obrane. Na prvom suđenju za opoziv prošle godine Trump je imao mnogo veći tim odvjetnika, u kojem su bili i oni iz Bijele kuće.

  • +9
Donald Trump napušta Bijelu kuću Izvor: EPA / Autor: AL DRAGO / POOL

Trumpovi odvjetnici negirali su optužbe koje mu se stavljaju na teret, a dovode u pitanje i to je li zakonito suditi bivšem predsjedniku jer više nije na dužnosti. Također, Trump je već odbio svjedočiti pred Senatom, a njegovi odvjetnici okarakterizirali su poziv kao 'marketing' demokratskih tužitelja.

Kako stvari sada stoje, izgleda da neće biti ni drugih svjedoka na suđenju u Senatu. U procesu u Zastupničkom domu nije ih bilo. Republikanci u Senatu smatraju da nema potrebe za dovođenjem svjedoka, a demokrati nisu objavili da planiraju zvati druge svjedoke osim Trumpa. Ni jedna strana ne želi da se proces odugovlači. Demokrati bi htjeli da suđenje traje kratko, tjedan ili dva, jer novi predsjednik Joe Biden ne želi da taj događaj zasjeni početak njegova mandata i provođenje potpuno nove političke agende u odnosu na prošle četiri godine.

Iako se naziva suđenjem, proces u Senatu nije pravni, već politički proces, a kazna za predsjednika kojeg osudi Senat razrješenje je s dužnosti. Kako Trump više nije predsjednik, proces ima edukacijsko-pedagošku komponentu da bi se ubuduće srezala mogućnost da predsjednik pred kraj mandata iskače iz normi prihvatljivog ponašanja. Konkretno, Trumpu se, ako bude osuđen, može zabraniti rad u javnim službama, što bi praktički značilo zabranu isticanja nove kandidature za predsjednika, čemu je svojim izjavama o povratku 'u nekom obliku' odškrinuo vrata. S druge strane stižu glasovi da bi se bivši predsjednik mogao suočiti i s kaznenom odgovornosti. Dobar temelj za takav razvoj događaja svakako bi bio izglasani opoziv.

Najstariji demokratski senator Patrick Leahy, demokrat iz Vermonta, predsjedat će ovim suđenjem. Prema ustavu SAD-a, kada se sudi aktualnom predsjedniku, tim procesom mora predsjedati predsjednik Vrhovnog suda - kao što je bio slučaj tijekom prvog opoziva. Međutim kako se ne sudi predsjedniku na dužnosti, procesom će predsjedati najstariji senator i imat će ceremonijalnu ulogu jer konačnu odluku donose senatori.

Svih 100 članova Senata ima ulogu porotnika na ovom suđenju i na kraju će glasati o tome treba li osuditi Trumpa ili ga osloboditi optužbi koje mu Zastupnički dom stavlja na teret. Šanse da ga osude i dalje su vrlo slabe, kao i prvi put kada mu se sudilo. Najmanje 17 republikanaca trebalo bi se priključiti demokratima, kojih je 50 u Senatu, da bi Trump bio osuđen, a već je 45 od 50 republikanaca glasalo za to da se suđenje proglasi neustavnim, što je dobar lakmus-papir za pretpostavku da će bivši predsjednik vjerojatno biti oslobođen.

Ako se to dogodi, demokrati neće stati i planiraju pokrenuti druge zakonske mehanizme kako bi onemogućili Trumpu da ubuduće obnaša neku javnu funkciju. Ipak je glavni cilj demokrata zatvoriti put za bilo kakav povratak Donalda Trumpa u strukture vlasti za četiri godine.