naveliko se i guglalo

[FOTO/VIDEO] Buran aktualac: Premijer se branio od prozivki za korupciju, Jandroković šakom i kapom dijelio opomene i oduzimao riječ

28.09.2022 u 08:14

Bionic
Reading

Iako je trebalo biti održano prije dva tjedna, saborsko aktualno prijepodne zbog toga što je premijer Andrej Plenković bio zaražen koronavirusom održano je danas, no već od prve minute krenulo je burno. Tijek aktualnog prijepodneva mogli ste pratiti na tportalu

14.42 Završilo je aktualno prijepodne.

14.22 Jedno od zadnjih pitanja Plenkoviću je postavila Katarina Peović iz Radničke fronte. 'Vjerojatno ste i mene proguglali pa ste vidjeli da se vaši puleni uzrujaju kada spomenem da se radi o kvislinškoj stranci. U arbitražama ćemo potencijalno izgubiti desetke milijuna kuna. Zašto, premijeru, ne razvrgnete sporazume koji sadrže klauzulu o arbitraži', upitala je Peović.

'Što se tiče anticipiranja vaših pitanja, nije teško. Vi ste oni koji pozivaju na prosvjed u petak. Sad ćemo gledati niz prosvjeda koji šire mržnju. Postoje, rade, udružuju se skupine koje imaju cilj rušiti demokratsku vlast. Ovo što vi govorite je u razini vaše proruske politike. Način na koji vi gledate na poziciju Hrvatske je da nas vratite u neku varijantu zatvorene autarkije gdje nećemo ni s kim imati kontakte. Strani investitori neće dolaziti, ne trebaju nam LNG, plinovodi. Vi biste se zatvorili u jednu malu kapunjeru i da nemate kontakt ni s kim', poručio je Plenković.

'Čudi me da niste spomenuli školu u Kumrovcu. Da ste išli tamo, znali bi da nije dobro krasti', replicirala je Peović.

Za povredu Poslovnika javio se HDZ-ov Josip Đakić te rekao da Peović vrijeđa HDZ i Vladu nazivajući ih 'kvislinzima'. Zbog zlouporabe povrede Poslovnika dobio je opomenu. Javilo se još nekoliko HDZ-ovih zastupnika koji su također zbog zlouporabe dobili opomene.

13.39 'Sudjelujete li osobno u raspodjeli plijena iz državnih tvrtki i fondova', upitala je Plenkovića Dalija Orešković iz Centra.

'Malo sam guglao i ovo što inače izgovarate nije preko pametno, ali ono što ste u zadnjih mjesec dana izgovorili je strašno. Rekli ste da HDZ treba tretirati kao Nijemce nakon Drugog svjetskog rata i da uzimamo pare iz svih mogućih izvora. Vi ste bili na čelu Povjerenstva, što se to vama dogodilo... i vama su govorili da vam je tu poziciju sredio pokojni suprug vašeg bivšeg muža. I sad vi takva nama govorite to što govorite i optužujete mene da sam na vrhu korupcijske piramide. Kako vas nije sram?! Vi stvarate mržnju, to nije ni pametan govor... ne govorim o govoru mržnje, već mozaiku mržnje', odgovorio je Plenković.

'Zastupnica ga je uljudno pitala, a on je iznio salvu uvreda', javila se za povredu Poslovnika SDP-ova Sabina Glasovac. 'Predsjednik Vlade je odgovorio kako je želio odgovoriti', pojasnio joj je Jandroković i udijelio joj opomenu.

'Vjerujem da se dio javnosti pita kako je moguće da imamo vas kao premijera koji odlučuje tko će biti dio nadzornog odbora ili uprave neke tvrtke, tko će biti šef neke agencije. Upravo takav premijer ostaje neokrznut aferama. I tako od skupine Borg pa do afere u Ini. HDZ ili Hrvatska', odgovorila je Orešković.

Njen odgovor izazvao je niz prijava povreda Poslovnika HDZ-ovih zastupnika, pa je njih četvero dobilo opomene zbog zlouporabe povrede Poslovnika koju su iskoristili za repliku.

13.00 Oko stanja u BiH pitanje je za premijera imao Mostov Božo Petrov. 'Od izbornog zakona se ništa nije dogodilo, onda ste govorili Hrvatima ako se ne izmijeni zakon da ne izlaze na izbore. Sada obilazite Hrvate i govorite im da izađu. Onda ste rekli da ste pregovarali sa Schmidtom da se izmijeni zakon, a onda ste dali oružje u ruke Bošnjacima da izvrše pritisak na Schmidta. Odgovorite jeste li se dogovarali sa Schmidtom oko izmjena izbornog zakona? Jer ako niste, onda ste javno lagali. Ako jeste, onda ste omogućili Bošnjacima da izvrše pritisak na Schmidta i pogoršaju status Hrvata u BiH', upitao je Petrov.

'Kao jatak Milanovića, koji je učinio takvu štetu Hrvatima u BiH, sada dokazujete da ne samo da lažete, nego da nemate pojma o stanju u BiH. To vam govorim jer ste izrekli niz neistina. Prvo, Hrvati u BiH su prioritet moje vlade od prvog dana, a bili su i prije. Trudili smo se i kao europski zastupnici oko pregovora i modela i tada pomoći Hrvatima u BiH. Vi niste postojali ni politički ni javno. Drugo, mi smo u mandatu Vlade povećali više nego duplo sredstva koja idu baš na dobrobit Hrvata u BiH', poručio mu je Plenković.

'Mislite da ćete vrijeđanjem nešto postići? Oooo... Nemam razloga biti odvjetnik Milanovića, možda ste ljubomorni jer ima više postotaka popularnosti od vas', odgovorio mu je Petrov. 'Ne trebate mi držati predavanja, ja sam za svoje Hrvate u BiH napravio više nego što ćete vi ikada napraviti', dodao je, na što su glasno negodovali vladajući iz klupa.

Za povredu Poslovnika javio se HDZ-ov Nevenko Barbarić, zastupnik iz BiH. 'Molim vas da nas više ne branite. Mi vam služimo samo za unutarstranački prijepor', odgovorio je Petrovu i dobio opomenu zbog zlouporabe Poslovnika.

'Kolega, molim da se češće javljate u raspravama pa da građani znaju tko ste vi i da doista branite prava Hrvata u BiH', replicirao mu je Petrov i dobio opomenu. 'Vi ste zadnji koji možete govoriti o Hrvatima u BiH. Sjetite se što ste napravili na Deklaraciji o BiH, pobjegli ste iz sabornice. Sramite se', poručio je Petrovu HDZ-ov Josip Borić i dobio opomenu.

Javio se ponovno Barbarić i dobio još jednu opomenu, a za riječ se javio i drugi HDZ-ov zastupnik iz BiH, Radoje Vidović. 'Ja sam noćas u 2 krenuo iz Kreševa. Bitno je da me znaju birači koji su me birali', kazao je Vidović i dobio opomenu.

'Jako interesantno je to kako je Most otkrio da postoji u susjedstvu BiH. A njihov interes u prethodnom razdoblju bio je isključivo da se Hrvatima smanji pravo odlučivanja', javio se Zekanović, podsjetivši na Vlahu Orepića. Zbog zlouporabe Poslovnika dobio je opomenu.

Po tri opomene i zabranu govora do kraja aktualca dobili su SDP-ov Arsen Bauk, HDZ-ovi Barbarić, Bačić i Kapulica, ali i sam Petrov. Dvije opomene dobio je i HDZ-ov Ante Deur.

12.55 'Iskreno se nadam da ste guglali jer mi treba konkretan odgovor. Prije četiri godine ste najavljivali veliki projekt Rochea. 'Izliječit ćemo rak', rekli ste tada. Do danas nema traga ni zavodu, ni laboratoriju, ni investiciji od 90 milijuna', rekla je Ivana Kekin iz Kluba zeleno-lijeve koalicije.

'Nema na Googleu ništa o ovome. Važno je da smo mi riješili sve što se tiče energenata u Zagrebu. Vidite kako je u Zagrebu mirno, sad se vi brinete oko ovih 'kesica' jesu li prave ili nisu', dobacio je Plenković, kazavši da će zatražiti Beroša da joj pisano odgovori.

'Umjetnica, zastupnica, građanka neće biti zdrava, ali će Roche biti pun para. I što ćemo sad, premijeru?' replicirala je Kekin.

12.48 HDZ-ov Mario Kapulica osvrnuo se na predsjednika Zorana Milanovića. 'Kakve to vanjske interese zastupa predsjednik', upitao je Kapulica, spomenuvši Milanovićeve stavove oko rata u Ukrajini i BiH. 'Oko oslobađanja Prebega se nije oglasio', dodao je.

Šef diplomacije Gordan Grlić Radman požalio se kako su Milanovićevi stavovi otežali Vladi i diplomaciji u aktivnostima u BiH.

12.33 'Budući da ste gordo tražili odgovornost za aferu u Ini, pitam vas - možete li garantirati da ćemo do lipnja 2023. potrošiti i zadnji cent koji smo dobili od EU-a za sanaciju potresa. Hoćete li, ako se to ne dogodi, prepoznati svoju odgovornost i podnijeti ostavku', upitao je Plenkovića Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata.

'I za vas je, zastupniče, Google otkrio što ćete reći. Je li istina da ti se ne da', upitao je Plenković ministra graditeljstva Ivana Paladinu. 'Hoćemo li potrošiti pare', ponovno je upitao ministra. 'Veliku većinu, a trudit ćemo se da potrošimo sve', moglo se čuti Paladinu kako govori iz klupe.

Plenković je kazao da nije bilo njegove vlade, ne bi ni došao novac iz Europske unije. Dodao je da i on nije zadovoljan brzinom sanacije. 'Vjerujem da ćemo učiniti sve da obnovimo ono što se financira tim novcem i iz drugih izvora', kazao je.

'Premijeru, niste odgovorili na pitanje hoćete li preuzeti odgovornost ako se ne potroši novac do lipnja za obnovu. Svatko tko ima bilo kakvog izbora s Banovine je otišao zbog ovoga', odgovorio je Hajduković.

12.05 'Krajem prošle godine dobili smo podatke popisa stanovništva i obistinile su se crne prognoze. Prije nekoliko dana dobili smo dodatne podatke... Hrvatska se pretvara u zemlju staraca. Sljedećih 30 do 40 godina imat ćemo kolaps mirovinskog sustava. Što planirate napraviti kako bi se ovi katastrofalni trendovi demografski preokrenuli ili zaustavili i mislite li osnovati posebno ministarstvo', upitao je Marijan Pavliček.

'Negativni prirodni priraštaj je hrvatska realnost zadnjih 70 godina. I nismo jedini u toj situaciji. Imamo dva efekta - popis je rezultat negativnog prirodnog priraštaja i iseljavanja stanovništva jer je ulaskom u EU otvoreno radno tržište. Mi smo prepoznali taj problem i izašli s Projektom Slavonije, Baranje i Srijema', kazao je Plenković.

11.47 Davoru Filipoviću stiglo je pitanje SDP-ove Mirele Ahmetović. 'Na press konferenciji na pitanje zna li netko u Vladi po kojoj cijeni Ina prodaje hrvatsku naftu premijer je rekao da ga treba uputiti vama. Po kojoj cijeni Ina prodaje hrvatsku naftu i hrvatski plin MOL-u, a po kojoj drugim poduzećima', upitala je.

'Isto sam guglao, ali nisam očekivao da ćete postaviti tako benigno pitanje. Cijena je sukladna svim tržišnim cijenama. Znam koja je, ali ne mogu vam reći jer je to poslovna tajna', kazao je Filipović.

'Meni je nevjerojatno da ste mene morali guglati. Ne bojite se valjda jedne komesarke', replicirala je Ahmetović Filipoviću. 'Poslovna tajna? To je uobičajena mantra Plenkovića kad ga pitaju o cijeni... to je poslovna tajna, ne možemo se miješati u poslovnu politiku Ine', dodala je.

'Interesantno je da sad, kad je izbila afera u Ini, naravno, isključivo od članova HDZ-a, možete ograničiti izvoz plina. Nevjerojatno mi je da ste se sjetili toga tek sad. Nevjerojatno mi je da je cijena za koju će Ina prodavati hrvatski plin hrvatskom poduzeću HEP-u veća od one za koju ju je Škugor prodavao. Nevjerojatno mi je da se ta cijena plaća iz džepova građana. Apsurdno je da je Hrvatska prepuna plina, ali koji Ina prvo proda Mađarima za jeftinu cijenu, a onda od Mađara kupi za skupu cijenu i prevali preko leđa građana', rekla je Ahmetović.

11.30 Katica Glamuzina iz Socijaldemokrata upitala je Plenkovića za broj mobitela ministra zdravstva Vilija Beroša jer je on svojedobno rekao da mu se mogu javiti oni koji imaju problema u zdravstvenom sustavu.

'Čak ni na Googleu nismo mogli anticipirati da ćete pitati za broj telefona Beroša', rekao je Plenković. Dodao je da ministar zdravstva Vili Beroš priprema reformu zdravstva, s konceptom da mu je pacijent u središtu reforme. 'To mu je cilj. Da prevencija bude jedan od načina da potičemo i zdrave životne navike i da nam populacija bude osvještenija o tome što može učiniti za sebe i da prevenira skrb zdravstvenog sustava i na taj način smanji troškove. Da učini napore koji će, tamo gdje se to može, smanjiti troškove u zdravstvu i omogućiti povezivanje različitih središta', rekao je Plenković.

11.16 Videovezom, jer je u izolaciji zbog koronavirusa, pitanje je postavila Sandra Benčić iz Možemo. 'Jeste li ikada bili konzultirani oko zatvaranja sisačke rafinerije? Jesu vas to pitali iz mađarske vlade i koja je bila vaša pozicija', pitala je Benčić.

'Nadam se da ste dobro što se tiče zdravstvenog stanja, želim da se brzo oporavite. Što se tiče Ine, privatizacija Ine krenula je u SDP-ovoj vladi, drugi dio se napravio u vrijeme Sanadera, postoji međudioničarski ugovor i upravljačka su prava takva da je šef uprave taj koji presudi. To znači da je netko drugi nekada davno, što nema veze ni sa mnom ni s mojom vladom, odlučio kako se upravlja u Ini. Nije bilo razgovora sa mnom i mađarskom vladom o tome kako će kompanija funkcionirati', rekao je Plenković.

Za povredu Poslovnika javio se Nino Raspudić, kazavši kako premijer ne odgovara na pitanja, no dobio je opomenu.

'Opet nismo dobili odgovor je li Plenković bio konzultiran oko toga da se zatvori sisačka rafinerija i da onda ta nafta ide na preradu u Mađarsku. A ako niste o tome razgovarali s Orbanom, to je još gore. Kako ste dozvolili Ćoriću da Ina uloži napore da se nafta prevozi prema Mađarskoj? Ako i niste donosili tu odluku, zašto niste ograničili izvoz nafte? Nemamo odgovor', rekla je Benčić.

11.06 Plenkoviću je došlo i pitanje Ante Prkačina. 'Htio sam pročitati pitanje, ali sam izgubio zapisnik pa ću u recital. Mene zanima 100 tisuća kuna koje vaša vlada daje za zlodjelo koje je napravljeno nad Hrvatima u Srbu. Nijedan Hrvat nije sudjelovao u ustanku u Srbu. Taj dan u Srbu je ubijeno više katoličkih svećenika nego hrvatskih vojnika', kazao je Prkačin.

'Pokušavam detektirati pitanje jer je ovo bio recital, kako ste rekli. Moram vidjeti iz kojeg izvora proračunskog ide financiranje obljetnica. Vaše teme su okrenute prošlosti, mislio sam da će na Googleu izaći nešto o vama i budućnosti. Politika moje vlade ima dvije temeljne postavke, a one se baziraju na istini o hrvatskoj povijesti i Domovinskom ratu. Nema značajnijeg događaja u Domovinskom ratu koji Vlada nije obilježila. Drugi element je nastojanje da napravimo iskorake u pomirbi, suživotu sa srpskom manjinom u Hrvatskoj. Mislim da se s time slažete. Svi tu moramo napraviti mali napor jer je to okosnica politike zbog koje ja i HDZ plaćamo određenu cijenu i nezadovoljstvo dijela biračkog tijela. Ja tu cijenu moram platiti kao odgovoran premijer. Plaćam je za dobrobit kohezije u društvu, za poštivanje onih koji nisu Hrvati, a žive tu i poštuju je', kazao je Plenković.

'Koja istina? Financiraju se parastosi za srpske žrtve u Borovom Selu', javio se za povredu Poslovnika Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista, no zbog kršenja Poslovnika i činjenice da mu je isteklo vrijeme, a nastavio je govoriti, dobio je dvije opomene.

10.58 Matko Kuzmanić iz Kluba socijaldemokrata postavio je pitanje Plenkoviću na temu plina i afere Ina. 'Čiji je Ina propust? Vaše vlade ili vaše vlade kao posrednika između Ine i MOL-a? Ima li i drugih propusta? Da ste vukove postavili da upravljaju poduzećima, bilo bi manje štete', kazao je Kuzmanić.

'Lijepo ste sve ovo pročitali. I vas smo guglali pa smo znali u kojem smjeru ćete ići', odgovorio je premijer.

'Ne znam zašto ste se našli prozvani. Vaša dva prethodnika otišla su zbog Ine, jedan je prodavao Inu u restoranu, a drugi je imao ugovore s Inom', kazao je Kuzmanić i spomenuo pritom i Remetinec.

10.39 Natalija Martinčević iz Reformista upitala je Plenkovića između ostalog za ostavku varaždinskog župana Anđelka Stričaka koji je sudjelovao u incidentu u kojem je dobio čašom u glavu. Međutim i on sam je zaradio kaznenu prijavu zbog drskog ponašanja prema službenoj osobi.

'Koliko razumijem, vi ste od prošlog tjedna prešli u opoziciju s pozicije, za što ne mislim da je korisno ni vašoj stranci ni vama, jer smo dobro surađivali. Šteta je što ste se odlučili na taj potez', rekao je Plenković.

'Pisano ću vam odgovoriti na to. Stričak je tu bio žrtva, on je udaren', kazao je.

10.23 Milan Vrkljan iz Kluba Za pravednu Hrvatsku imao je pitanje za premijera Plenkovića. 'Nakon napada Rusije na Ukrajinu mijenja se svjetski poredak. U svjetlu toga i krize u BiH, želim vas pitati kako to da SAD dvije godine nije imenovao veleposlanika u Zagrebu. Je li to poruka Hrvatskoj i je li jedan od razloga za to što Hrvatska nije uspjela zaštititi Hrvate u BiH', upitao je.

'Što se tiče odluke neke zemlje da imenuje veleposlanika, to je njihova odluka. Ne mislim da je to neki selektivni pristup, mislim da je to stvar šire aktivnosti američke administracije. Iz svih kontakata s američkim dužnosnicima, mogu vam reći da su oni jedna od ključnih zemalja koje su apsolutno za ravnopravnost Hrvata u BiH, koje sugeriraju Schmidtu da ispravi... Što se tiče pozicije SAD-a, oni u cijelosti konvergiraju s onim što govori hrvatska Vlada', kazao je Plenković.

'Kao Vlada podržavali smo razgovore između Hrvata i Bošnjaka u BiH. Do toga nije došlo, nažalost. Ne krivnjom Hrvata. Podržavali smo napore EU-a i SAD-a i sada podržavamo napore Schmidta. I to radimo kao prijatelj i strateški saveznik BiH', zaključio je premijer.

10.20 Manjinska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj postavila je pitanje što Vlada može napraviti po pitanju cijena komunalnih usluga. 'Je li Vlada u mogućnosti i planira li nešto uraditi po pitanju cijena komunalnih usluga prema obrtnicima, pa i prema cijelom gospodarstvu, može li to ograničiti ili subvencionirati', upitala je Lekaj Prljaskaj ministra Filipovića.

'Vlada čini sve što može da bi pomogla svim gospodarstvenicima i to se može vidjeti u paketu mjera', rekao je Filipović, dodavši da su u paket mjera uključeni i svi vodovodi te da ne postoji valjan razlog za to da neki čelnik lokalne ili područne samouprave digne cijenu vode i kaže da je to posljedica poskupljenja struje.

  • +27
Saborsko aktualno prijepodne Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

10.09 Premijer je dobio i pitanje Davorka Vidovića iz Socijaldemokrata o sisačkoj rafineriji. 'Nikome nije palo na pamet zatvoriti rafineriju. Kako stvari stoje danas? Danas sisačka rafinerija ne radi, ministri govore da nema nafte i plina iz Hrvatske, otpuštene su stotine radnika i rečeno je da rafinerija ne treba. Možda ne treba Mađarskoj, ali treba li Hrvatskoj? Zašto ste i na temelju kojih procjena donijeli odluku o zatvaranju sisačke rafinerije', upitao je Vidović.

'Bili ste ministar u Račanovoj vladi, je li tako? Tko se sjetio da se ide u privatizaciju Ine? Jesam se ja sjetio? Zašto se uopće išlo u privatizaciju? Da sam bio premijer 2003., nikada ne bih prodavao ovu gigantsku kompaniju. Taj proces je otišao tako daleko odlukama Račanove i kasnije Sanaderove vlade... Mostov Dobrović je prvi koji mi je došao da su studije napravljene i da je proces dugo u tijeku. Neke strateške odluke mene i moje Vlade nije bilo, to su laži. Mi smo mađarskoj strani ponudili odgovarajuću cijenu za MOL-ov udio u Ini. Oni na to nisu pristali. I gdje smo sad? Sad smo u situaciji da nam način upravljanja Inom donosi ovakve strašne afere, ne mogu biti gore nego što jesu', dodao je Plenković. 'Niti smo mi donosili odluke o tome, to su odluke kompanije, a nama je u interesu tada bilo da osiguramo drugačiji rad u rafineriji i otpremnine. Nevoljko', kazao je premijer.

9.54 Plenkoviću je pitanje postavio Mostov Zvonimir Troskot. 'Za vrijeme vašeg mandata HERA je postala bračni regulatorni uhljebarij', kazao je Troskot. Prozvao je i šefa HEP-a Barbarića. 'Što ćete vi napraviti da nas zaštitite od tog regulatornog uhljebarija, hvarskih protežea i vas samih', upitao je Troskot Plenkovića.

'Neki dan ste rekli da sam najopasniji čovjek u Hrvatskoj. Otkad sam najopasniji čovjek, povećali smo broj zaposlenih u Hrvatskoj, zaposlenost je došla sa 61 posto na 69 posto. Pa smo bili opasni kad smo digli prosječnu plaću, pa smo opasni jer smo digli minimalac, pa smo digli mirovine', pobrojao je Plenković.

'Opasni smo jer ćemo ući u eurozonu, opasni smo jer ćemo ući u Schengen. Tu smo strašno opasni, vjerujem da nas se bojite kad vidite koliko smo opasni', kazao je Plenković. 'Svu tu veliku opasnost ste saželi na nekoliko tema i ljude koje ja ne znam, koji rade u HERA-i i HEP-u', rekao je Plenković, nakon čega su mu zastupnici HDZ-a zapljeskali.

Za povredu Poslovnika javila se SDP-ova Sabina Glasovac. 'Premijer za ovakve političke govore ima presice. Mi pitamo, on odgovara. A ne da ovako bezobrazno izbjegava odgovor i širi svoju propagandu', rekla je Glasovac. Jandroković joj je rekao da u Poslovniku nije definirano kako će premijer odgovoriti.

Katarina Peović iz Radničke fronte također se javila za povredu Poslovnika, no dobila je opomenu jer je replicirala, a to nije bila povreda Poslovnika.

SDP-ov Arsen Bauk dobio je opomenu također zbog zlouporabe povrede Poslovnika. 'Vidimo obrazac po kojem premijer odgovara. Vidi tko mu postavlja pitanje, ode na Google i onda odgovara po svome. Predlažem da idući put tu dođe Google ili da premijer snimi videoporuku', rekao je Bauk. I Mostov Nino Raspudić dobio je opomenu zbog povrede Poslovnika.

Za povredu Poslovnika javio se i HDS-ov Hrvoje Zekanović .'Kolege iz SDP-a danas svesrdno brane kolege iz Mosta', rekao je Zekanović i dobio opomenu. Za povredu Poslovnika javio se i HDZ-ov Branko Bačić, koji je također dobio opomenu, na što su zastupnici zapljeskali.

Nakon niza opomena Troskot je konačno dogovorio premijeru, kazavši da nije zadovoljan odgovorom. 'Ono što sam čuo na francuskom se kaže: 'L'etat c'est moi', što na vašem materinjem jeziku znači: 'Država, to sam ja", rekao je Troskot. 'Niste odgovorili kako ćete građane zaštititi od uhljebarija zvanog HERA. Danas sam došao u Sabor uvjeriti se u samo jednu stvar - da ste posijali financijsko-energetski vjetar i da ćete požnjeti financijsko-energetsku oluju', kazao je Troskot.

9.47 Prvo pitanje za premijera stiglo je od SDP-ovog Siniše Hajdaša Dončića. 'U Hrvatskoj se događaju nevjerojatne stvari. Svjedoci smo krađa, malverzacija, pronevjere novca od Ine, HAMAG-a, raznih ministarstava. I uvijek kad te osobe dođu pred pravosudna tijela uspostavi se da je netko od njih član HDZ-a. Kako je to moguće i kako to komentirate? Kako se netko tko je član HDZ-a nađe s prstima u kriminalu', upitao je SDP-ovac.

'Isprika što smo odgodili aktualan sat. Što se tiče vašeg pitanja i vašeg nastupa, vidim da ste bili vrlo aktivni. Malo sam čitao noćas što ste izgovarali, danas ste bili pristojni', kazao je Plenković i pobrojao unutarstranačke probleme u SDP-u. 'Hvatate se za slamčice, dobro vam je Gotovac rekao kako ste stranka koja više vodi računa o partneru nego o sebi. I tu ima dobar point. Vi niste tirani, završili ste škole u Kragujevcu pa znate kako to ide', kazao je premijer.

'Što se tiče borbe protiv korupcije, ona podrazumijeva neovisan, samostalan rad policije, USKOK-a i DORH-a. I kad borba dođe do neke osobe, nema razlike je li član stranke ili ne. Borba protiv korupcije je horizontala', dodao je.

'Ako su članovi stranke, tijela stranke reagiraju i čiste to, a vi se dalje bavite izbacivanjem svojih članova', zaključio je Plenković.

'Zadovoljan sam kako premijer prati SDP, ali se u zadnje vrijeme malo reciklira. Bit će bolje Andrej, bit će bolje', odgovorio je Hajdaš Dončić. 'Dragi moj predsjedniče Vlade, kriminal se ne događa sam po sebi, nego kad netko dopusti da osobe s kriminalnim osobnostima dođu u institucije. Plenković je postavio takve na brojne funkcije. Sve institucije su okupirane od strane HDZ-a. Od običnog lovačkog društva pa sve do INA-e ili HEP-a', rekao je Hajdaš Dončić.

9.43 Prvo pitanje postavila je SDSS-ova Dragana Jeckov. 'Hoćemo li imati nestašicu proizvoda koji su obuhvaćeni mjerama Vlade', upitala je ministra gospodarstva Davora Filipovića.

'Neće biti nikakvih nestašica', ustvrdio je ministar. 'Jučer je jedan trgovački lanac donio odluku da će zalediti cijene za 100 proizvoda', dodao je.

9.38 Započelo je aktualno prijepodne. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozdravio je zastupnike i članove Vlade.

'Besmislena je sjednica. Džaba krečimo, ovdje se nakon neviđene pljačke trebalo raspravljati o ostavci Vlade. Došao sam iz Sinja da ovo kažem', javio se Mostov Miro Bulj za povredu Poslovnika, no Jandroković je procijenio da to nije povreda Poslovnika, a Bulj je u raspravi sa šefom Sabora dobio dvije opomene. 'To je politički govor', rekao je Jandroković.

Za povredu Poslovnika javila se i Karolina Vidović Krišto i ustvrdila da Jandroković štiti šefa HERA-e Žambokija. Zbog rasprave dobila je tri opomene i oduzeta joj je riječ. 'Sličite na Sanadera, ovo nije Sjeverna Koreja nego Hrvatska', rekla je Krišto i dobila još jednu opomenu te je morala napustiti sabornicu.

Ponovno se javio Bulj. 'Ovdje se jedino treba raspravljati o Ini', vikao je Bulj te je dobio još jednu opomenu i oduzimanje riječi.

9.37 Stigli su premijer Plenković i ministri.

9.34 Početak saborskog aktualnog prijepodneva malo kasni. Još se očekuje dolazak premijera i ministara u sabornicu.

Premijeru i ministrima bit će postavljeno 40 pitanja, a aktualac će otvoriti SDSS-ova Dragana Jeckov. Zadnje pitanje postavit će HDZ-ov Željko Reiner.

Aktualno prijepodne Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da očekuje dinamičnu, oštru raspravu i nada se da neće biti 'scena' koje nisu primjerene parlamentu. 'Ima puno politički zanimljivih i izazovnih tema, očekivao sam da će oporba odlučiti postavljati pitanja ministrima i potpredsjednicima Vlade, no oni su odlučili čekati', rekao je Jandroković.

Zastupnica SDP-a Sabina Glasovac poručila je da su pripremili puno konkretnih pitanja na koja ne očekuju konkretne odgovore, podsjetivši na prethodna aktualna prijepodneva, uvrede i omalovažavanja. Glasovac pritom smatra da oporba nije pogriješila odgodom aktualca ustvrdivši da su svi ministri u Plenkovićevoj vladi statisti, a on je taj koji upravlja apsolutno svime.

I Zvonimir Troskot (Most) najavljuje konkretna pitanja za premijera Plenkovića o energetici, inflaciji, hrani, imigrantima... 'Sve to želimo čuti od najvažnije osobe u Hrvatskoj, a to je premijer. On je taj koji vuče sve konce, što vidite i po kadrovskoj politici', izjavio je Troskot.