BORBE U TRIPOLIJU

Sve je izvjesnije da je Gadafi pobjegao

21.08.2011 u 14:21

Bionic
Reading

Libijski predsjednik pobunjenike ja nazvao štakorima i izdajnicima, najavivši svoju pobjedu

Eksplozije i pucnjava od nedjelje ujutro odjekuju Tripolijem. Grad su napali pobunjenici uz pomoć NATO-a, a libijske vlasti poručile su da je bez obzira na snažne napade, prijestolnica sigurna. Dok pobunjenici tvrde da se već nalaze u Tripoliju, državni mediji javljaju da je u grad uspjela ući tek manja skupina protivnika režima, ali da su oni ubrzo svladani.

Štakori su eliminirani

'U grad je ušlo nekoliko naoružanih pobunjenika, ali pobjegli su u predgrađa. Brzo smo se s njima uspjeli izboriti', rekao je glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim na konferenciji za medije. Ibrahim je napao i NATO opisavši ih luđacima koji otvaraju put 'pobunjenicima bez morala' jer oni ništa nisu sposobni sami učiniti. 'Oni nemaju nikakve političke ideje. Ne žele poštivati ljudska prava, njima je na pameti samo krvna osveta', zaključio je Ibrahim. Preko državne televizije građanima se obratio predsjednik Gadafi koji se pohvalio uspjesima svoje vojske u borbama protiv 'štakora', kako je nazvao oporbene snage.

'Eliminirali smo ih, Tripoli je siguran. Pobunjenici su izdajnici i ići će u pakao. Nas vidim kao pobjednike jer smo sve jači', poručio je Gadafi. I dok preostala vladajuća elita prikriva sve veću nemoć svoje vojske, izvještaji novinara s terena potvrđuju da pobunjeničke snage napreduju prema Tripoliju, a nakon što su osvojili Zaviju, uspjeli su preuzeti kontrolu i nad susjednim gradom Jadda’imom, smještenim samo 40 kilometara istočno od prijestolnice. Strane agencije prenose da je u Tripoliju u tijeku akcija 'Mermaid' čiji je cilj izolacija Gadafija i prisiljavanje na predaju. Jedan od pobunjeničkih glasnogovornika rekao je da operacija uključuje kopnene borbe oko Tripolija i NATO-va bombardiranja grada. Jasno je da i pobunjenici žele izbjeći potencijalno krvave borbe za grad, a primarni cilj im je izolirati Gadafija i prisiliti ga na predaju.

Bijeg u Venezuelu

Britanski Daily Telegraph objavio je vijest da je Gadafi već napustio Libiju te da se nalazi na putu u Venezuelu. Tu je informaciju, pozivajući se na pouzdane obavještajne izvore, navodno izrekao britanski ministar vanjskih poslova William Hague na sastanku šefova diplomacija zemalja članica EU. 'Nemam informacija o tome da je Gadafi u Venzueli, ali neke vijesti ukazuju na to da je na putu ka toj zemlji', rekao je Hague. Libijski pobunjenici rekli su da zasad ne mogu potvrditi da je dugogodišnji vođa napustio svoju zemlju.

Televizijski program vode naoružani prezenteri

Da je situacija u glavnom gradu ozbiljna, dokazali su i djelatnici libijske državne televizije koja je još uvijek pod Gadafijevom kontrolom. Voditeljica večernjeg programa Hala Masrai u studiju se pojavila naoružana, poručivši pobunjenicima da su i djelatnici televizije spremni na borbu. Masrati je gledateljima poručila da će ona i njene kolege braniti telviziju od pobunjenika.

'Nećete se dokopati ni jedne televizije. Čak i djelatnici koji nisu naoružani spremni su napraviti živi štiti kako bi zaštitili sebe i svoje kolege. Voditeljica Masrati poznata je po bezrezervnoj potpori Gadafiju i njegovu režimu i raznim uvredama koje javno izriče protiv pobunjenika i svih koji se protive predsjedniku.