ZIMSKI UVJETI

Sve gušći snijeg, ali i promet

02.01.2011 u 22:10

Bionic
Reading

Promet je pojačan na cestovnim pravcima prema unutrašnjosti, a zbog snijega se otežano vozi u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, izvijestio je Hrvatski autoklub

Slab snijeg pada u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji, Lici i Gorskom kotaru. Zbog niske temperature te mokrih ili vlažnih kolnika moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Promet je pojačan na važnijim cestovnim smjerovima, dok se na gust promet i povremene zastoje vozače upozorava na prilazima graničnih prijelaza prema Republici Sloveniji.

Za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t zabrana prometa bit će večeras do 23 sata na važnijim državnim cestama. Zabrane nema na autocestama i na Ličkoj magistrali (D 1).

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na državnoj cesti D 42 Josipdol-Poljanak.

Na autocesti A 3 Bregana-Lipovac zatvoren je izlaz Lužani u smjeru Slavonskog Broda. Obilazak je preko čvorova Nova Gradiška ili Slavonski Brod zapad.

Na autocesti A 4 Zagreb-Goričan, na čvoru Kraljevečki Novaki vozi se dvosmjerno, a u smjeru Varaždina zatvoren je izlaz prema Dugom Selu i Sesvetama.

Na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Kaštel, Plovanija i Pasjak pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz zemlje, a na Županji i Staroj Gradiški na ulazu.

Granični prijelaz Plovanija otvoren je samo za vozila do 3,5 t.

Trajekti plove prema redu plovidbe.

Tijekom noći, zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. Jak vjetar puše na autocesti A 1 od vijadukta Božići do tunela Sveti Rok (brzina je ograničena na 80 km/h) i na autocesti A 6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do tunela Tuhobić, navodi se u izvješću od 18,30 sati.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na dionici državne ceste D 1 Grabovac-Drežničko Selište, D 217 Grabovac-Ličko Petrovo Selo i D 42 Josipdol-Poljanak. Od graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama mogu ići preko Prijeboja do Ličke magistrale (D 1).

Dionicom Jadranske magistrale od Bakra do Senja (D 8), zabrana je prometa za motocikle, autobuse na kat i vozila s kamp prikolicama (I. skupinu vozila), zbog bure.

Pojačan je ulaz osobnih vozila na graničnim prijelazima Slavonski Brod i Stara Gradiška (čekanja oko 40 min), te Ličko Petrovo Selo (čekanja oko 20 min). Izlaz je pojačan na prijelazima Bregana i Stara Gradiška (čekanja do 20 min).

Zbog gužve na izlazu za teretna vozila na GP Macelj prometna policija ih isključuje iz prometa kod čvora Sveti Križ Začretje na autocesti A 2 Zagreb-Macelj.