HRVATSKA VOJSKA U ISAF-U

Svaki vojnik u Afganistanu košta 450 tisuća kuna

13.07.2010 u 10:25

Bionic
Reading

Hrvatska vojna misija u Afganistanu od 2003. do 2009. državu je stajala više od milijardu kuna

Sredstva su utrošena za troškove hrane, terenske naknade, dnevnica, vojne opreme, prijevoza ljudi i opreme, premija osiguranja, odjeće i obuće, zdravstvenih pregleda i ostalog, piše jutarnji.hr. U misiji ISAF-a u Afganistanu ukupno je sudjelovalo 2.211 vojnik, tako je trošak svakog vojnika bio 450 tisuća kuna.


No odlazak u Afganistan bio je jedan od uvjeta za primanje u NATO. Da nije ušla u taj savez, Hrvatska bi danas trebala oko 50 tisuća profesionalnih vojnika, oko 300 tisuća rezervista te bi morala izdvajati oko tri posto BDP-a za obranu.

Iako su Amerikanci prije nekoliko godina tražili da Hrvatska vojnike pošalje i u Irak, to je izbjegnuto argumentom da su naše snage već znatno angažirane u Afganistanu.

Najvećem broju hrvatskih vojnika prvi motiv za odlazak u Afganistan i dalje je novac. Svi dobivaju dnevnicu od 90 eura, a vojnici u sastavu Operativnog tima za vezu i Pokretnog promatračkog tima za vezu dobivaju dodatnih 10 eura po danu zbog složenosti posla.

To praktički znači da tijekom šestomjesečnog mandata vojnici mogu zaraditi od 16.200 do 18.000 eura. Osim toga, vojnici za cijelog boravka u misiji redovito primaju plaću koja im je određena u Hrvatskoj. To je dovoljan motiv da se pojedini vojnici i drugi, pa čak i treći put vraćaju u Afganistan.

Gotovo 300 hrvatskih vojnika koliko ih je trenutačno u Afganistanu do sada nije sudjelovalo u žešćim sukobima s Talibanima. Smješteni su uglavnom u relativno mirnom Kabulu.

No napadi su sve češći te saveznici planiraju veliku ofenzivu na području Kunduza. U tim bi borbama navodno trebali sudjelovati i Hrvati.